Povodom Dana Roma Načelnik darovao najmlađu romsku populaciju

posted in: Arhiva | 0

Povodom međunarodnog dana Roma, 8. aprila načelnik Nedžad Zukanović posjetio je sa svojim saradnicima Romsko naselje Ponjir. Čestitavši pripadnicima Romske populacije ovaj praznik načelnik Zukanović je uručio i prigodne paketiće najmlađim članovima zajednice. Obradovao je tridesetak mališana, a sastanak sa predstavnicima udruženja Roma koje nosi ime ovog naselja iskorišten je i da se načelnik informiše o njihovim trenutnim aktivnostima i radu. Općina Ključ ima odličnu saradnju sa ovim udruženjem koje predano radi i na taj način zajedno sa mjesnom zajednicom Velagići i općinom Ključ stvara bolje uslove života Roma na području ove općine. Inače, međunarodni dan Roma obilježava se od 1971. godine kada je na današnji dan održan prvi svjetski kongres Roma.

„Mi se zahvaljujemo načelniku, ispred našeg sela i zahvalni smo mu na pažnji. Naše selo ima oko 36 romskih kuća. Ovaj dan slavimo k’o dan Roma i obilježavali smo ga i u bivšoj Jugoslaviji. Zahvaljujemo se i  mjesnoj zajednici, načelniku i svim dragim ljudima koji su danas sa nama podijelili radost. Svim Romima čestitam dan Roma, osmi april“ – kazao je Meho Tahirović predsjednik udruženja Roma „Ponjir“.

 
„Evo svake godine obilježavamo ovaj dan. Mi imamo građane Rome na mjesnoj zajednici Velagići općina Ključ. Ja im od srca čestitam dan Roma, želim puno sreće, puno zdravlja. Mislim da vrijedi spomenuti da su ovo vrijedni građani općine Ključ i za razliku od mnogih mogu biti jedan pozitivan primjer da se oni bore za svoj život, za svoju egzistenciju na razne načine i da se trebaju i drugi ugledati kako se dolazi i ostvaruje svoj cilj. Njihov cilj je život. Vjerujte kad dođem ovdje, uz ono malo, ljudi su zadovoljni i ta sreća se vidi na njihovim licima. Uručili smo i poklone djeci, još jednom iskrene čestitke i da nam svima bude bolje nego što je bilo. Ono što još moram spomenuti a to je ono što sam i obećao danas a to je da ćemo vidjeti da im osposobimo rasvjetu, koja im još nedostaje“ – izjavio je ovom prilikom načelnik općine Ključ prof. Nedžad Zukanović.