Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

posted in: Arhiva | 0

U Sali općinskog vijeća u Ključu je u petak upriličena svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine na kojoj su prisustvovali brojni građani, predstavnici lokalnih vlasti i ličnosti javnog života grada. Na samom početku svečane akademije, prisutni su se učenjem fatihe prisjetili svih šehida Bosne i Hercegovine koji su ugradili svoje živote u očuvanju bosanskohercegovačke državnosti. Na učenje fatihe prisutne je pozvao imam ključke džamije Mensuf ef. Štulanović koji je u ime Medžlisa Islamske zajednice Ključ i u svoje lično ime, svim građankama i građanima naše zemlje uputio čestitku za Dan državnosti. Općinski načelnik prof. Nedžad Zukanović uputio je također svim građanima čestitku u povodu Dana državnosti te se osvrnu i na historijski 25. novembar 1943. godine kada su vijećnici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, njih 247, na prvom zasijedanju ZAVNOBIH-a obnovili državnost Bosne i Hercegovine, čijom odlukom su potvrđene njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Prisutnima se obratio i prof. Salko Karajlić koji je kao i njegovi prtethodnici uputio čestitku povodom Dana državnosti i čestitku u povodu godišnjice formiranja 17. Viteške krajiške brigade, jedne od najslavnijih jedinica Armije Republike BiH i kao jedan od njenih komadanta govorio o ratnom putu ove slavne jedinice i jedine koja je kao brigada, kolektivni dobitnik najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“. Prof. Karajlić istakao je kako Udruženje „17. Viteške“ koje je osnovano prije šest godina u Ključu i formirano s ciljem okupljana veterana i nekadašanjih pripadnika kako bi čuvali sjećanje sjećanje i gajili tradiciju na ovu brigadu. Akademiju je upotpunio kulturno-umjetnički program u izvedbi učenika Mješovite srednje škole Ključ i muzičke škole.

Nakon akademije, prisutni su posjetili spomen obilježje žrtvama protklog rata na trgu Alije Izetbegovića i polaganjem cvijeća i učenjem fatihe još jednom odali počast svim poginulim pripadnicima Armije BiH i nevino stradalim žrtvama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog: Radio Ključ