KUD “Stari grad Ključ” veličanstveno proslavio svoj 70. rođendan

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

U subotu 29.7.2017. godine Kulturno umjetničko društvo je proslavilo svoj 70. rođendan. Da je kultura u Ključu oduvijek bila prepoznatljiva po kvalitetu i kvantitetu dokazuje ovaj sedamdeseteogodišnji jubilej svečano otvoren od strane horske sekcije KUD-a koja uvijek i iznova oduševljava ključane.

70 godina KUD Stari grad (2)

Voditeljica programa je bila naša šarmantna sugrađanka Šefika Koljić iz Švicarske. Odata su priznanja i počasti svima onima koji su godinama gajili i njegovali tradiciju naroda Bosne i Hercegovine, a posebno kulturnih dešavanja našeg grada. Posebna zahvalnost je izražena KUD-u “Mira Lukač” iz Drvara koji su godinama pomagali i zajedno sa svima nama stvarali i unaprjeđivali rad KUD-a “Stari grad Ključ”.

dig

Prisutnima se u ime KUD-a obratila predsjednica Emira Draganović koja nije krila zadovoljstvo organizovanja jednog ovakvog jubileja zajedno sa postojećim članovima KUD-a, ali i onima malo starijim koji danas žive rasuti po svijetu i koji su za ovu priliku došli u Ključ. Učesnici su bili naši Safet Egrlić, pjevač iz Njemačke sa sinom Salihom na klavijaturama, Juso Draganović Ćus iz Njemačke na harmonici, Nermin Muslimović Klopa iz Australije na bubnjevima i Rasim Kujundžić gitara iz Ključa. Zatim, od igrača tu su bili Azra Burzić Kukura iz Holandije, Sena Muslimović iz Australije, Dina Keranović iz Sanice, Jasmina i Juso Koljić iz Ključa, Enes i Midho Mulahmetović, Elza Muratagić, Emira Draganović, Jasmin Banjalučkić, Adil Šehić, Midho Koljić i mnogi drugi koji žive i rade u Ključu i po zapadnoj Evropi.

70 godina KUD Stari grad (37)

70 godina KUD Stari grad (1)

70 godina KUD Stari grad (28)

mde

Poseban dio koncerta je stavljen na najmlađe učesnike i članove KUD-a koji su profesionalno pripremili i odigrali svoje uvježbane koreografije pripremljene od strane Dženane Medić, koreografkinje mlađe folklorne sekcije. Od izvođača su se predstavili grupa Kratki spoj, Velid Egrlić  te Semir Draganović učesnik Zvezdi Granda kao i nove nade ključke muzičke scene. Mnogi su stasavali upravo u ovom KUD-u i gradili svoje muzičke karijere. Posebno moramo istaći i muzičku sekciju u sastavu Dino Koljić, Anes Topalović, Redžo Kananović, Ajdin Kesedžić, Armin Konjević, Semir Draganović te od najranijih početaka tačnije 1959. godine legendarnu ključku grupu “Besstali”. Mnogo je njih koji danas nisu sa nama, ali ih mi ne zaboravljamo i svih se rado sjećamo upravo u ovakvim prilikama.

70 godina KUD Stari grad (53)

70 godina KUD Stari grad (3)

Poseban emotivni nastup je imala Brankica Brkić koja je doputovala iz Grčke za ovu priliku te je izvedbom pjesme “Zapjevala sojka ptica” oduševila publiku, jer je istom pjesmom prije skoro 40 godina osvojila i “Prvi glas Ključa”.

Čestitke povodom jubileja je uputio i Općinski načelnik Nedžad Zukanović u čije ime i u ime svih zaposlenika Općine Ključ se obratio Savjetnik općinskog načelnika Amir Hadžić, koji je zaželio još dug i produktivan rad ovog KUD-a.

dig

Jubilarni koncert je završen vatrenom izvedbom igre “Čoček”.

 

70 godina KUD Stari grad (33)

Bio je ovo koncert za pamćenje uz učešće mladih i starih članova KUD-a, koncert u spoju generacija koji dokazuje da bez obzira gdje živite na ovom svijetu dolazak u domovinu i gajenje svoje tradicije, običaja i očuvanja kulture jednostavno nema granica.

70 godina KUD Stari grad (56)

70 godina KUD Stari grad (54)

70 godina KUD Stari grad (50)

70 godina KUD Stari grad (30)

Dio s atmosfere možete pogledati na YouTube kanalu pod ovim linkom: https://www.youtube.com/watch?v=btt8facx3NI&t=298s

KUD “Stari grad Ključ” se ovom prilikom zahvaljuje svima koji su doprinijeli na bilo koji način njegov rad i opstojnost svih ovih godina.