U Sarajevu predstavljen biznis centar bh. dijaspore: Dobro mjesto za početak posla

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

dig

Danas su u Sarajevu predstavljene nove prostorije Biznis centra bh. dijaspore (DBC), koji će realizovati svoje aktivnosti u sklopu USAID Projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”.
Aktivnosti DBC-a se ostvaruju u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama “Naša perspektiva” i “Restart”, koje već nekoliko godina uspješno djeluju kao servisi podrške potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore.

Nove prostorije DBC-a je predstavio Andrew Boegel, direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini. Boegel je poručio da “dijaspora može igrati istinski transformativnu ulogu u ekonomskom razvoju BiH, ona može poslužiti kao most za prijenos znanja, razmjenu poslovnih praksi i investicija”.

“DBC osigurava čitav niz usluga – poput pomoći u procesu registracije, izrade studija izvodljivosti, kreiranja biznis planova, sticanja uslova za poslovanje, te pružati različite oblike tehničke asistencije, poslovnog savjetovanja, informisanja i edukacije potencijalnih investitora”, kazao je Armin Alijagić iz “Naše perspektive“.

“Želimo da ovo bude lokacija gdje će se okupljati poslovni ljudi iz bh. dijaspore. DBC je otvoren i za organizaciju predavanja, prenos znanja i iskustva, jednostavno – to je centralno mjesto koje nudi sve mogućnosti za pokretanje novih investicija, projekata razvoja te jačanje kapaciteta i umrežavanje bh. dijaspore na polju ulaganja u privredni razvoj BiH”, dodao je Alijagić.

Biznis centar bh. dijaspore se nalazi na Marijin Dvoru, na adresi Ulica Augusta Brauna 2, a sastanak i upit za saradnju i podršku zainteresovane kompanije i investitori mogu uputiti putem web-platforme Diasporainvest.ba.