26. 05. 2017.

Obilježavanje 25. godina Otpora agresoru

_DSC0029

Povodom 27. maja, dana kada je počeo otpor agresoru 1992. godine, danas je u Ključu obilježena ova godišnjica. Obilaskom Šehidskih mezarja na području općine Ključ te polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Trgu Alije Izetbegovića i posjetom Spomen sobi u Domu kulture, prisjetili smo se naših Šehida i poginulih boraca koji su svoje živote ugradili u stubove naše jedine nam domovine. Delegacija ispred Općine Ključ na čelu sa Načelnikom općine Zukanović Nedžadom, obišla je po ranije utvrđenom planu Šehidska mezarja, a zatim su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Trgu Alije Izetbegovića odali počast svim poginulim borcima i šehidima.

 

_DSC0049   _DSC0057  _DSC0088

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

RAMAZANSKA 2017

Ramazan je mjesec objave Kur'ana, mjesec posta, ibadeta i osobnog rasta u vjeri. Molim dragog Allaha da pojača ljubav prema činjenju dobra i od nas napravi bolje ljude i vjernike u našoj svijetloj vjeri.

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti koji ovaj mjesec s nestrpljenjem iščekuju, upućujem iskrene čestitke sa željom da ga lahko isposte. Molim dragog Allaha dž.š. da nam učvrsti Iman tokom našeg Svetog mjeseca.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

OPĆINSKI NAČELNIK

Nedžad Zukanović, prof.

24. 05. 2017.

Čestitka načelnika Zukanovića OŠ “Ključ” na osvojenom 1. mjestu u kantonu

iskrene čestitke

Povodom završne kantonalne smotre znanja i stvaralaštva koja je održana u Bužimu, a gdje su učenici OŠ “Ključ” sa svojim nastavnicima osvojili PRVO MJESTO na kantonu, ovim putem upućujem iskrene čestitke učenicima OŠ “Ključ” na promovisanju svoje škole, ali i općine Ključ, a posebne čestitke upućujem  nastavnicima škole koji su nesebično dali svoj doprinos, svoje slobodno vrijeme, ambicije i želje da upravo oni ove godine budu najbolji na Unsko-sanskom kantonu. Ključ se ne treba bojati za svoju budućnost pored ovakvih talenata koji su svojom tačkom “Čuvam te u srcu BiH” još jedanput pokazali ljubav prema svojoj domovini.

ISKRENE ČESTITKE!

OPĆINSKI NAČELNIK

Nedžad Zukanović, prof.

22. 05. 2017.

Dani otpora agresoru – program obilježavanja

Obavijest

Naziv manifestacije: Otvaranje manifestacije Dani otpora agresoru Crljeni
21.05.2017.godine- nedjelja
Sadržaji:
10,00 – Otvaranje manifestacije
10,30 – Čas historije
11,00 – Obilazak šehidske česme
11,30 – Otvaranje malonogometnog turnira
12,00 – Prigodno obraćanje u povodu manifestacije
Organizator MZ Zgon – Crljeni

22.05.2017 – 26.05.2017. godine
Od 10,00 – 13,00 obilazak Spomen sobe u Domu kulture
(za građane i učenike osnovnih i srednjih škola)

Naziv manifestacije: Dan MZ Velagići i Dani otpora
Sadržaji:
21.05.2017.godine – nedjelja- stadion Borik
20,00 – zvanično otvaranje manifestacije uz prigodano obraćanje zvanica i gostiju
21,00 – početak Memorijalnog malonogometnog turnira „Suvad Delić- Ćuna“ i odigravanje prve utakmice.

24.05.2017.god./srijeda/- stadion Borik
20,00 – Sportsko natjecanje na Trim stazi – trčanje na 100 i 800 metara za seniore i mlađe uzraste
20,30 – Odigravanje polufinalni i finalni utakmica
22,00 – Dodjela nagrada

25.05.2017.god./četvrtak/
20,30 – Svečanost u povodu Dana otpora i Dana MZ- e u Domu na Pudin Hanu uz prigodan program i obraćanje gostiju i zvanica.
-Dodjela nagrada za najbolji literarni rad
21,00 – Prigodan kulturno – zabavni program

01.06.2017.god./četvrtak/

17,30 – Obilazak Šehidskog mezarja Velagići
18,00 – Obilazak stratišta Lanište
18,30 – Posjeta spomen obilježja u Pudin Hanu
19,00 – Učenje Tevhida pred duše šehida u džamiji na Pudin Hanu
Poslije tevhida zajednički džematski iftar ispred džamije
Organizator:MZ Velagići

Nastavite čitati »

19. 05. 2017.

Šta vijećnici treba da znaju o lokalnoj samoupravi – trening u organizaciji Saveza općina i gradova F BiH

IMG_3453

Danas se u Ključu održava trening u organizaciji Saveza općina i gradova Federacije BiH, a pod nazivom “Šta vijećnici treba da znaju o lokalnoj samoupravi”. Predavač na ovu temu je dugogodišnja trenerica iz ove oblasti gđa. Uma Isić koja iza sebe ima ogromno iskustvo za edukacije za općinske načelnike i vijećnike općinskih vijeća. Treninzi se održavaju dva puta u toku četverogodišnjeg mandata.

Na danas prisutnoj edukaciji od prijavljenih 18 vijećnika, treningu je prisustvovalo njih 7, dok Općinsko vijeće općine Ključ broji 25 članova OV-a.

IMG_3456

IMG_3457

U Ključu održana završna Smotra sposobnosti, znanja, stvaralaštva i sporta osnovnih škola

17

U Domu kulture u Ključu u utorak, 16.5.2017. godine održana je završna Smotra sposobnosti, znanja, stvaralaštva i sporta učenika osnovnih škola s područja naše općine, a koja je bila revijalnog karaktera. Direktor OŠ “Ključ” Fuad Konjević je pozdravio goste, poželio je ugodno veče te čestitao učenicima na zavidnim rezultatima postignutim tokom cijele godine. U programu su nastupila djeca iz sve tri osnovne škole sa zanimljivim tačkama i uz zanimljivu koreografiju i cjelokupnu izvedbu.

Prisutnima se obratio i pomoćnik Općinskog načelnika gospodin Abdulah Šistek u svoje ime i u ime Načelnika Zukanovića koji je ovom prilikom dodijelio pohvale učenicima od petog do devetog razreda koji su ostvarili dobre rezultate na takmičenjima, kako na općinskim, tako i na kantonalnim i federalnim takmičenjima iz svih predmeta i sportskih aktivnosti. I ove godine učenici su uz pomoć svojih nastavnika postigli zavidne rezultate.

Našu općinu na kantonalnoj Smotri znanja, stvaralaštva, sposobnosti i sporta u kulturno-umjetničkom kolažu predstavljat će ove godine Osnovna škola Ključ.

1 2 4 14 13

9 12 11 7 6 5  16   4

18. 05. 2017.

Općinski načelnik Nedžad Zukanović danas je sa UNDP-om potpisao Protokol o saradnji na ILDP III projektu

IMG_3438

Danas je u Općini Ključ upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji na ILDP III projektu. Ovo je projekat Integriranog lokalnog razvoja koji Općina Ključ nastavlja sa UNDP-om. Ranije faze u kojima je Općina Ključ učestvovala su bile namjenjene izgradnji kapaciteta Općine Ključ za izradu Strategije razvoja općine Ključ i implementaciju infrastrukturnih projekata, te praćenje implementacije Strategije, uspostavljanje JURA tima, izrada PPVI pravilnika i kalendara za praćenje i izvještavanje. Kroz ILDP III projekt Općina Ključ nastavlja sa aktivnostima u periodu trajanja implementacije projekta 2017-2021. u kojem je predviđen rad i na reviziji Strategije razvoja općine Ključ.  Ova treća faza ima za cilj afirmaciju i konsolidaciju stečenih znanja i sistema za upravljanje razvojem od lokalnog, preko kantonalnog do entitetskog nivoa. Nastavite čitati »

17. 05. 2017.

Dijaspora za razvoj – Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju

images_Svicarska_1Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ambasadorica Švicarske Konfederacije u BiH Andrea Rauber Saxer, v.d. šefice Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Radmila Urošević i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisat će Memorandum o razumijevanju za provedbu projekta Dijaspora za razvoj.

Projekat „Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini: Dijaspora za razvoj (D4D)“ ima za cilj doprinijeti poboljšanju socio-ekonomskih prilika za sve građane Bosne i Hercegovine kroz snažniju saradnju s dijasporom. Projekat će biti proveden do 2020. godine, a njegova vrijednost je oko 10,5 miliona KM, od čega je finansijski doprinos Vlade Švicarske oko 9.320.000 KM.  Nastavite čitati »

15. 05. 2017.

Rimljani su u Ključu napravili grad, u njemu je Bosna pala pod vlast Osmanlija

Kljuc-Sa

Na visokim i strmim stijenama uz lijevu obalu rijeke Sane smješten je Stari grad Ključ koji predstavlja neprocjenjivo kulturno blago srednjovjekovne bosanske baštine.
Četiri visoke kule uzdignute do neba, zapisao je putopisac Evlija Čelebija kada je prvi put ugledao Ključ na Sani ispod čijih se visokih bedema nalazi duboka provalija. Kada je Čelebija u drugoj polovini 17. stoljeća posjetio Ključ, grad je tada bio sjedište vojvode, janjičarskog serdara, dizdara, kadije i ostalih gradskih službenika čija su sjedišta bila upravo u Starom gradu.
Mjesto je to gdje je kralj Stjepan Tomašević 1463. potražio utočište od osmanske vojske, ali je tu uhvaćen i pogubljen, a Ključ je pao pod vlast Osmanskog carstva do 1878. godine kada na ovo područje dolazi Austro-Ugarska.
Ova srednjovjekovna utvrda imala je izuzetno povoljan prometni položaj jer se nalazila na spoju dviju antičkih magistralnih cesta (Salona – Siscia dolinom Sane i Salona – Servitium preko Pecke) po čijim trasama je vodila i srednjovjekovna komunikacija. Nastavite čitati »

12. 05. 2017.

Svečana ceremonija obilježavanja početka provedbe planova zbrinjavanja pasa u Ključu

_DSC0344

Juče je u Ključu u dvorištu JU “Veterinarska stanica” održana svečana ceremonija obilježavanja početka provedbe planova zbrinjavanja pasa u Ključu. Na ovoj svečanosti dodijeljena su priznanja svim relevantnim osobama koje su učestvovale u radionicama organizovanim od strane UNDP-a i IFAW-a, a koji su doprinijeli izgradnji pomenutih planova, ali i onima koji svojim angažmanom čine napore kako bi se brojnost populacije pasa na našim ulicama već sada smanjila.

_DSC0430         _DSC0428

Općinski načelnik Nedžad Zukanović se zahvalio svim prisutnim na zalaganju za izradu planova te im uručio priznanja. Zajedno sa vodećim veterinarom Međunarodnog fonda za dobrobit životinja IFAW-a, Kate Loeffler svečano je otvorio opremljene prostorije JU “Veterinarska stanica”. Bitno je napomenuti da su opremu za zbrinjavanje pasa dobili kako JU “Veterinarska stanica” Ključ tako i Veterinarska stanica “Imširević” koja će značajno unaprijediti provedbu planova za zbrinjavanje pasa u Ključu.

Za projekt provedbe planova zbrinjavanja pasa u Ključu zadužena je Služba za civilnu zaštitu Općine Ključ koja je zajedno sa šefom službe Arminom Čahutom radila u proteklom periodu na donošenju ovog plana te će za njegovu implementaciju u saradnji sa veterinarskim stanicama ista biti nosilac projektnih aktivnosti.

_DSC0240 (1)

_DSC0259

_DSC0302

_DSC0238

_DSC0425

_DSC0328