07. 07. 2018.

Da li je cifra veća? – Godišnje u BiH iz dijaspore dođe više od tri milijarde KM

 

Istaknuto je to tokom devetog po redu Kongresa tog saveza koji je počeo jutros u Sarajevu.

Predsjednik Saveza Hasan Šehović kaže da dva miliona Bosanaca i Hercegovaca koji žive van granica svoje države neće da se zadrže na toj cifri, želeći da ulaganja u BiH budu tretiran kapital.

“Želimo da se osnuju investicioni fondovi, da bi se iz tih fondova pratili projekti u BiH, tako bi mi ušli u ekonomiju naše države”, rekao je Šehović.

U vezi s uslovima ulaganja u BiH, smatra da se prilagođavaju ulagačima.

“Stvari su krenule na bolje. Ja sam firmu registrovao za sedam dana, poteškoće postoje, ali se to prevazilazi. Imamo povoljan porezni sistem, i to je jedan od uslova koji se treba iskoristiti”, naglasio je Šehović.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je istaknula da Ministarstvo koje vodi radi sve da bi stvorilo uslove kako bi BiH ostvarila najbolju saradnju sa svojom dijasporom.

“Dva miliona ljudi boravi van svoje države, i mi smo postali svjesni potencijala koji dijaspora ima. Rukovodeći se tim na Vijeću ministara BiH smo prošle godine usvojili Politiku saradnje sa iseljeništvom”, podsjetila je Borovac.

Smatra da je važnost dijaspore, osim doznaka, u naučnom i stručnom potencijalu.

“Mi te potencijale želimo da usmjerimo u BiH”, naglasila je Borovac.

Organizator današnjeg Kongresa je Savez dijaspore, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Država mora učiniti više za dijasporu. Postoje kočničari takvih procesa, jer oni koji ne vole BiH ne vole ni njenu dijasporu. Otpori su jaki. Vlasti BiH, onaj odgovorni dio te vlasti, pokazuje jasno opredjeljenje BiH da se svojoj dijaspori stavi na dispoziciju, da joj pruži neophodnu podršku u ostvarivanju prava u domovini. Prije svega opredjeljeni smo da uspostavimo i konstantno izgrađujemo normativni okvir i institucionalne mehanizme saradnje Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, na svim nivoima vlasti a posebno na lokalnom nivou. Cilj nam je da saradnja sa dijasporom postane dio pravnog poretka BiH. Namjera nam je da pojačamo podršku u ostvarivanju vaših prava u zemljama u kojima sada živite, kroz bilateralnu saradnju sa tim zemljama i uspostavljanje i jačanje vaših predstavničkih tijela. Posebnu pažnju moramo posvetiti podršci u očuvanju maternjeg jezika, kulture i identiteta naroda i narodnosti BiH”, rekao je, između ostalog, Bakir Izetbegović.

Tokom dana bit će održani okrugli stolovi o ulozi dijaspore u ekonomskom razvoju BiH i o očuvanju identiteta, kulture i jezika građana BiH u dijaspori.

Također, na ovogodišnjem kongresu koji je organiziran pod nazivom ”BiH je (i) naša domovina” trebalo bi biti izabrano rukovodstvo Saveza.

Izvor: www.klix.ba

24. 06. 2018.

Mersad Draganović: Svaki dobrovoljni darivalac krvi je heroj – Crvena fešta

 

IMG-20180624-WA0003

Poslije uspješno sprovedene akcije Crveni križ općine Ključ je organizovao druženje dobrovoljnih darivalaca krvi 23.6.2018. godine povodom “Dobrovoljnog darivanja krvi (14. juni) i dana otvorenih vrata crvenog križa i transfuzija (14-22 juni).

Predsjednik dobrovoljnih darivalaca krvi Mersad Draganović istakao je:

“Crveni križ općine Ključ se može pohvaliti odzivom sugrađana na akcije doborovoljnog darivanja krvi i značajan je broj nas koji smo višestruki davaoci. Svaki trud, rad i uspjeh treba nagraditi i proslaviti. Ovo naše druženje nazvao bih “CRVENA FEŠTA” dobrovoljnih darivalaca krvi, za koje zasigurno možemo reći da je svaki dobrovoljni darivalac krvi heroj. Na ovaj način mi u Crvenom križu se želimo zahvaliti našim sugrađanima, našim herojima današnjice, jer mnogo je onih koji su do sada dali preko 35 litara krvi i to zaslužuje posebnu pažnju u programskim zadacima Crvenog križa općine Ključ”.

IMG-20180624-WA0000

Na sinoć održanom druženju, višestruki darivaoci nagrađeni su priznanjima i prigodnim poklonima. Crveni križ općine Ključ uručio je dvije zlatne plakete: Omerović Sabitu i Hergić Hasanu za 100 darivanja krvi, kao i sedam srebrenih plaketa za 50 i više darivanja krvi i to: Islamagić Senadu, Čajić Abdulahu, Džaferagić Senadu, Krantić Saifu, Krivić Hajrudinu, Šehić Muharemu i Karadžić Refiku.

Na ovo druženje pozvani su i najaktivniji volonteri u 2017. godini kojima su uručene zahvalnice Crvenog križa općine Ključ i plakete Crvenog križa Federacije BiH za učešće na simulacijsko-pokaznoj vježbi službe zaštite i spašavanja “Zbrinjavanje unesrećenih nakon zemljotresa” u našem gradu, gdje je domaćin bio Crveni križ općine Ključ i Crveni križ Unsko-sanskog kantona.

Priznanja i plakete su dobili sljedeći volonteri: Jasminka Filipović, Amel Ajkić, Kemal Dervišević, Nejra Koljić, Sanida Šehić, Aida Šehić,  Melisa Pajić, Azra Šehić, Ajla Gutilić, Adna Muratagić, Amna Pehadžić, Tarik Čajić i Armin Lepirica.

Crveni križ općine Ključ se zahvaljuje svim dobrovoljnim darivaocima krvi, volonterima i donatorima Crvenog križa općine Ključ.

IMG-20180624-WA0001

IMG-20180624-WA0002

18. 06. 2018.

Intervju Adis Elias Fejzić, bosanskohercegovački skulptor za Radio Slobodna Evropa

 

2“Pokušavam oživjeti tradiciju koja je faktički mrtva već 500 godina”, riječi su Adisa Eliasa Fejzića.

Adis Elias Fejzić je jedan od najpriznatijih bosanskohercegovačkih skulptora. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Posljednjih godina živi i radi kao slobodni umjetnik, a najčešće putuje na relaciji Sarajevo – Brisbejn (Brisbane), gdje je na Koledžu za umjetnost u Kvinslendu (Queensland College of Art, Griffith University) stekao diplomu doktora nauka.

Njegova disertacija je bila posvećena bosanskim stećcima. Kaže da je nadahnut i opčinjen ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenikom koji ima višestruko značenje.

Kada je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pozvalo stručnjake iz inostranstva da se prijave kako bi prenosili znanje u svoju domovinu, prvi se javio upravo Fejzić. Ministarstvo je u Sarajevu organizovalo konferenciju “Značaj dijaspore za BiH”, na kojoj je aktivno učestvovao i ovaj cijenjeni umjetnik.

RSE: Kako biste Vi sami sebe predstavili – da ste Bosanac, Australijanac… Malo jedno, malo drugo ili više jedno, nego drugo?

Fejzić: Znači, ja sam Bosanac, ali zvanično i Australac. Zatim, skulptor, slobodni umjetnik. U Australiji sam više nego ovdje u posljednjih petnaestak godina. Ipak, Bosnu me veže sve, a za Australiju nešto privatnih i profesionalnih veza, koje nisu zanemarljive, ali ipak. Već sam dovoljno star da se ne mogu tek tako “presaditi” i prestati biti Bosanac u svakom smislu. Čak i abecednim redom kad se predstavljam – prvo sam Bosanac, pa Australac.

RSE: To je malo izokrenuta abeceda?

Fejzić: Namjerno sam to tako postavio, jer je štošta u mom životu “a tako”, a mislim i u životima, manje-više, specijalno nas, Bosanaca i Hercegovaca. Ostalo je možda tek nekoliko stvari u našim životima da nije izvrnuto. Čini mi se da je nama naša “naizvrat” perspektiva postala normalna u svemu.

Imam dvije kuće, da tako kažem, ali prava kuća, jedina kuća, ipak je u Bosni. Šalim se često, a ustvari, to nije nikakva šala, nego baš ona suha istina – ja se ovdje na pločniku osjećam kao da sam već tu, u kući. Kad dođem na aerodrom, kad sletim, onog momenta kad je avion na Butmiru, na pisti, ja sam već u kući, kao da sam već otvorio vrata… Eh, kad odlazim, to je drugi par rukava. Bude malo knedli u grlu. Nastavite čitati »

“Stereotipi o dijaspori ne pokazuju stvarnu situaciju”

neimenovano

Širom svijeta živi oko dva miliona građana BiH, a samo u posljednje četiri godine zemlju napustilo je oko 150.000 ljudi. O značaju migracija, doprinosu bh. dijaspore te projektu mapiranja dijaspore za Novi dan je govorio profesor Hariz Halilović. Halilović je istakao da je san svakog migranta da postane nevidljiv kao migrant.

Otprilike godinu dana u 10 zemalja svijeta radilo se na mapiranju bh. dijaspore. Do kakvih ste podataka došli?

Projekt mapiranja dijaspore je studija u okviru šireg projekta “Dijaspora za razvoj” i on ima više svojih faza. Ovo je bila ključna faza jer je po prvi put napravljena jedna studija, istraživački projekat koji je specifično u deset zemalja istražio naše ljude. Ko su ti ljudi, odakle dolaze, čime se bave, kako žive, koliko ih ima i po prvi put se išlo dalje od onih brojeva, procjena. Bitno je gdje su ti ljudi, kakve su njihove veze sa Bosnom i Hecegovinom jer je njihov potencijal ogroman. Znamo da postoji ali kako ga sada sustavno kroz politike, uredbe iz BiH na neki način prvo priznati jer postoji i kanalisati tamo gdje treba.

Nastavite čitati »

U Sarajevu održana konferencija “Značaj dijaspore za BiH”

 

D4D2
U Sarajevu je 14..6.2018. završena konferencija “Značaj dijaspore za BiH” koju je otvorila Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH. Obraćanje Ministrice možete pogledati ovdje: https://bit.ly/2t7Mz5H

Učesnici konferencije su aktivno ukazali na značaj uloge dijaspore u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini kroz učešće u kreiranju javnih politika, investiranju, prenosu znanja, i naglasili značaj saradnje sa jedinicama lokalne samouprave. Također, naglasili su da postoji povoljna poslovna klima za investiranje u Bosni i Hercegovini, što je potvrđeno i uspješnim primjerima predstavnika kompanija koji su započeli poslovanje u BiH, ali da trenutno nije dovoljno prezentovana.

Posjetite Interaktivni portal za dijasporu iz BiH: http://dijaspora.mhrr.gov.ba

D4D1

 

 

06. 06. 2018.

Prvenstvo Španije: Ključanka Zejna Krantić postala državna MMA prvakinja

zejna

Bosanskohercegovačka MMA borkinja Zejna Krantić nastupila je na državnom prvenstvu u Španiji gdje se takmičila u kategoriji do 52 kg.

Djevojci porijeklom iz Ključa protivnica u finalu bila je “prava” Špankinja Rosa Maria Perez iz Andaluzije koju je Krantić pobijedila prekidom nakon prve runde meča.

Zahvaljajući osvajanju državnog prvenstva Krantić će predstavljati Španiju na Evropskom prvenstvu u amaterskom MMA, u okviru organizacije WMMAA.

04. 06. 2018.

Masovna izborna registracija bh. dijaspore u ambasadi u Oslu

600_1528011244makarevic-oslo-560x360

Masovna izborna registracija građana Bosne i Hercegovine koji žive u Norveškoj upriličena je sinoć u prostorijama bh. ambasade u Oslu.

Volonteri društva “Stećak” su pomagali građanima da ispune i pošalju potrebnu dokumentaciju, a za sve koji su se odazvali pozivu ambasade priređen je i prigodan program u kojem su nastupili članovi Instituta sevdaha i učenici škole bosanskog jezika “Jabuka”.

Nedavno je ambasador Nedim Makarević pokrenuo akciju koja za cilj ima animirati bh. iseljeništvo na što veće sudjelovanje na predstojećim općim izborima u BiH, počevši od turneja kroz norveške gradove do kreiranja motivirajućeg videa.

– Primijetio sam da ljudi, iako imaju namjeru da glasaju, jednostavno zbog nekih malih tehničkih prepreka, odustaju. To odustajanje je vrlo često iz sasvim banalnih razloga, u smislu kako poslati e-mail i slično. Ovo je, naravno, tipičan problem za starije osobe – ističe ambasador Makarević.

Dodaje, međutim, da nekada i stvari onom koji po prvi put glasa nisu najjasnije. Kao klasičan primjer toga navodi što se na PRP obrascu na iseljeništvo odnosi rubrika “privremeni život van BiH”, a ne kao što mnogi misle “Status izbjeglog lica iz BiH”. Mnogi ljudi vežu svoju sudbinu iz devedesetih za ovu kategoriju, ali nisu svjesni da ako to prekriže automatski sami sebe diskvalificiraju kao glasače.

– Sa druge strane, imamo mnogo ljudi u dijaspori koji nalaze sve moguće razloge samo da ne bi glasali. Obično to počinje sa pričama kako su izbori ionako lažirani te da je najbolji put bojkot. Zanemarujući samu činjenicu da je takav pristup kontradiktoran svakom duhu moderne demokracije svima nama je vise nego poznato da je bojkot upravo to što šteti BiH. Protiv svih tih stavova se moramo zajednički boriti izgrađujući potrebnu svijest te ukazujući na važnost izbora – naglašava Makarević.

Također podsjeća da BiH nema ministarstvo dijaspore koje bi se brinulo o iseljeništvu, a rezultat je, kaže, slika koju imamo.

– BiH nema luksuz i komoditet da se odriče svog iseljeništva, a naša dijaspora će se potpuno asimilirati ako ne zadrži jaku vezu sa maticom. A sudjelovanje na izborima je jedan od način za to – zaključuje ambasador Makarević.

Izvor: Fena

31. 05. 2018.

Svečano otvoren Ured za dijasporu općine Ključ

_DSC0420-min

Danas je u Ključu svečano otvoren Ured za dijasporu kao jedna od aktivnosti koje provodi Općina Ključ u sklopu projekta „Dijaspora za razvoj – D4D”.

„Dijaspora za razvoj – D4D” je projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI), u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici svih partnera na projektu su bili timski prisutni na svečanosti, obrativši se prisutnim ističući značaj i ulogu dijaspore. Ispred općine Ključ – Općinski načelnik Nedžad Zukanović, u ime Švicarske ambasade – Direktorica za saradnju, Barbara Dätwyler Scheuer, gospodin Kemo Sarač u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Sukhrob Khoshmukhamedov, Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP BiH. Navedeni su i svečano otvorili Ured za dijasporu.

U cilju podrške međuopćinskoj saradnji, svečanosti je prisustvovao i Općinski načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović, a podršku su dali svojim prisustvom i općinski vijećnici Općinskog vijeća općine Ključ.

Optimized-_DSC0309 (1)

Cilj ovog projekta je da, u saradnji s dijasporom, doprinese uspješnoj realizaciji prioritetnih razvojnih projekata, identifikovanih u okviru usvojene integrisane lokalne razvojne strategije, stavljajući na taj način potencijal dijaspore u funkciju lokalnog razvoja i doprinoseći boljem kvalitetu života na području naše općine.

Velik broj  građana općine Ključ privremeno živi i radi u inostranstvu i većina njih želi ostvariti saradnju sa matičnom općinom kao i dati svoj doprinos  u razvoju općine. Općina Ključ već duži niz godina radi na uspostavljanju saradnje sa svojim građanima u dijaspori kroz organizaciju raznih sadržaja namijenjenih dijaspori, zajedničko ulaganje u infrastrukturne projekte, kulturno-sportsku saradnju i slično.

Namjera nam je da pokušamo identificirati probleme u saradnji sa dijasporom i ponuditi nove inicijative i razmišljanja za poboljšanje saradnje  i iznalaženje novih rješenja.

Osnovni zadatak Ureda za dijasporu općine Ključ je uspostavljanje sistematizirane komunikacije i saradnje svih vidova sa građanima na privremenom boravku u inostranstvu, odnosno sa njihovim organizacijama i udruženjima.

Pored toga, zadaci Ureda za dijasporu su i:

  • komunikacija sa dijasporom (uključujući ličnu komunikaciju, komunikaciju elektronskim putem te putem društvenih mreža),
  • koordinacija između dijaspore i lokalne zajednice u smislu komunikacije o saradnji, i to:
  • interna komunikacija sa kolegama iz JLS,
  • eksterna/vanjska komunikacija ispred JLS sa poslovnom zajednicom i nevladinim sektorom u JLS,
  • komunikacija sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH (MLJPI), Sektorom za iseljeništvo, kao i sa drugim institucijama na različitim nivoima vlasti,
  • koordinacija organizacije posebnih događaja za dijasporu,
  • promocija projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) u lokalnoj zajednici iz različitih oblasti:

– ekonomija,

– kultura,

– obrazovanje,

– zdravstvo.

Da je potvrđena spremnost lokalne zajednice za jačanje saradnje sa dijasporom, potvrđuje i činjenica da je okviru Ureda obezbjeđen prostor za rad i djelovanje udruženjima „Prijatelji Ključa“ Luzern i Bosansko-kanadskom humanitarnom društvu, Toronto, čiji predstavnici su takođe prisustvovali današnjoj svečanosti.

_DSC0315-min

_DSC0359-min

cof

_DSC0313-min

_DSC0332-min

_DSC0334-min

_DSC0379-min

_DSC0389-min

_DSC0416-min

_DSC0420-min

_DSC0428-min

_DSC0432-min

_DSC0435-min

_DSC0437-min

 

16. 05. 2018.

Poziv za prezentaciju JU “RAUSK” Bihać i “GPS KONZEPT” Austrija

Obavijest

JU ”Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona” Bihać i ”GPS Konzept” Austrija organiziraju prezentaciju  na temu ‘‘Mogućnost ulaganja austrijskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu”.

Navedena  prezentacija će se održati u utorak, 22.05.2018. godine  u 13 sati u Sali Skupšine USK (Alije Đerzeleza br.2, Bihać).

Ovim putem Vas pozivamo da se odazovete pozivu i potvrdite prisustvo putem emaila na info@rausk.ba ili na broj telefona 037/224-048, najkasnije do ponedjeljka, dana 21.05.2018.godine.

Više informacija u pozivu ispod:

Poziv za prezentaciju

Dokumenti

15. 05. 2018.

Ramazanska čestitka

Ramazanska02

Ramazan je sveti mjesec čiji su dani ispunjeni postom i molitvom, dobrim djelima, tolerancijom te ukupnom duhovnom obnovom i preporodom.

Post je radost vjernika, jer ga čini duhovno zdravim i jačim, njegovo srce blažim, njime on popravlja svoj odnos prema sebi i prema drugima.

U danima Ramazana čovjek najbolje osjeća ljepotu istine, pravde, poštenja, dobročinstva, bratske ljubavi i, iznad svega, Božije milosti.

Želimo da post poveća ljubav prema dobru i učini nas boljim i predanijim vjernicima.

Naša želja je da nas post učini duhovno jačim u razmišljanju i djelovanju – za dobro pojedinca, zajednice i društva u kome živimo.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun želi vam Općinski načelnik Nedžad Zukanović sa zaposlenicima Općine Ključ.

Arhiva dijaspore