19. 03. 2018.

Načelnik općine Ključ  Nedžad Zukanović potpisao vrijedan Ugovor o izgradnji Sortirne linije za mješani komunalni otpad na deponiji „PEĆI“

sdr

 

U četvrtak, 15. marta 2018. godine u Neumu, načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović je potpisao vrijedan projekat za našu općinu. Naime, radi se o izgradnji sortirne linije za mješoviti komunalni otpad na deponiji Peći.  Na ovom projektu Općina Ključ je radila oko godinu dana uz nesebičnu podršku firmi ENOVA d.o.o. i Saraj inženjering  d.o.o. te uz podršku firme CMSR (Centar za međunarodnu saradnju i razvoj)  iz Slovenije kao glavnim investitorom u ovom projektu.  Kako bi došlo do implementacije ovog projekta Općina Ključ je ranije preduzela sve radnje, odnosno pribavila saglasnosti za implementaciju navedenog projekta.

Općinsko vijeće je nakon održane prezentacije vijećnicima na  sjednici Općinskog vijeća od strane gospodina Mahira Hadžiabdića iz firme Enova d.o.o. u mjesecu februaru 2018. godine,  donijelo Odluku o uključivanju u projekt i za isti je dalo punu podršku.

Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je Općini Ključ dostavilo Pismo podrške za implementaciju projekta za sanaciju deponije „Peći“, a koje je u skladu sa Strategijom zaštite okoliša i Strategijom za upravljanje otpadom.

Cilj projekta je sortiranje skupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada za odlaganje na postojećoj deponiji „Peći“. Glavni akcenat u projektu je stavljen na slovenačkim tehnološkim rješenjima kod najvećeg mogućeg udjela slovenačke opreme i znanja, obučavanju te osposobljavanju radnika za prihvatljivu ekološku i ekonomičnu proizvodnju te održavanje sistema kao i na kontinuiranom radu te trajnom trendu za zaštitu okoline na sortirnoj liniji nominalnog kapaciteta 3t/h.

Partneri na projektu su:

RESA-INVEST, Slovenija

RIKO EKOS, Slovenija

HIDROINŽENJERING, Slovenija

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović ističe svoju zahvalnost posebno CMSR-u iz Slovenije i gospodinu Gašpar Ježu,  koji su prepoznali važnost ovog projekta za općinu Ključ i koji su nam ponudili svoju pomoć odnosno donaciju za izgradnju sortirne linije. Također su naveli da je ovo tek jedan od većih projekata koji će implementirati u Ključu.

Pored CMSR-a iz Slovenije, posebno bih istakao svoju zahvalnost Enova d.o.o. i gospodinu Mahiru Hadžiabdiću  te firmi Saraj inženjering d.o.o. iz Sarajeva koji su bili dio kompletnog projektnog tima i koji će i dalje raditi na njegovoj implementaciji, zatim Federalnom ministarstvu turizma i okoliša na podršci za implementaciju projekta, a nadam se iskreno i da će Unsko-sanski kanton prepoznati važnost istog i podržati ga finansijski do samog završetka, kazao je načelnik Zukanović.

sdr

12. 03. 2018.

Emitovana VI emisija za dijasporu u okviru projekta “Dijaspora za razvoj”

Diaspora for development

JP “Radio Ključ” doo Ključ je u utorak 06.03.2018. godine  emitovalo VI emisiju za dijasporu u okviru projekta “Dijaspora za razvoj” koji predstavlja partnerstvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI) i Vlade Švicarske u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini. Emisija je emitovana u 13:00 h, a reemitovana isti dan u 19:00 h kao i u subotu u 12.00 h. Emisija ce biti objavljena i na stranici media-kljuc.ba.

Gost ove emisije bio je gospodin Ibrahim Zukanović, direktor JP “UKUS” doo Ključ. Gospodin  Zukanović je govorio  o aktivnostima preduzeća u 2017. godini te o trenutnom stanju u ovom preduzeću. Upoznao je naše slušatelje o tome kakvo je vodosnabdijevanje grada i MZ-a kao i kakav je kvalitet vode koju pijemo.  Zahvalio se građanima koji redovno plaćaju svoje račune za potrošenu vodu, a posebno je istakao zahvalnost našim sugrađanima koji žive i rade u inostranstvu, jer redovno izmiruju svoje obaveze .

U drugom dijelu emisije  predstavili smo rad udruženja “Lejla” koje se bavi pružanjem psiho-socijalne podrške djeci sa poteškoćama u razvoju, djeci bez roditelja i djeci socijalno ugroženog statusa kao i djeci tipičnog razvoja. Iz ovog udruženja su istakli značaj postojanja ovakvog udruženja  te zahvalili svima koji su pomogli i pomažu rad ovog udruženja koje i opstaje zahvaljujući donacijama naših ljudi iz cijelog svijeta. Predstavili smo i organizaciju “Nova nada” koja već 9 godina pomaže našem gradu i cijeloj BiH. Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Norveškoj, zajedno sa svojim prijateljima Norvežanima, prikupljaju donacije u vidu higijene, odjeće, obuće namještaja itd. te šalju onima kojima je pomoć potrebna.

U trećem dijelu emisije  naveli smo najznačajnije događaje koji su obilježili mjesec februar u Ključu.

Vrijeme trajanja emisije  60 minuta.

Emisiju pripremile: Selma Babović i Zenina Huskić.

Tonska realizacija: Edin Krivić

Voditeljica emisije: Zenina Huskić

Emisiju možete poslušati na linku ispod:

https://youtu.be/veBEJSNJ1gE

09. 03. 2018.

Javni poziv: “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”

Grantovi do 50.000 KM za investicije iz dijaspore

Javni poziv

U toku je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investitorima iz dijaspore u sklopu aktivnosti USAID Projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”.

Riječ je o grant programu koji podržava mikro, mala i srednja preduzeća, a koja nisu starija od tri godine i imaju poslovnu vezu ili su dijelom u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Projekti će biti podržani sa maksimalno do 50.000 KM po zahtjevu, uz rok provedbe do 12 mjeseci.

 

Ko se može prijaviti za grant?

 

unnamed

 

 

Više informacija o uslovima prijave na grant pronađite na http://stranici DiasporaInvest.ba.

Aplikaciju popunjavate na http://www.grant.diasporainvest.ba, a prateću dokumentaciju sa kopijom aplikacije šaljete putem pošte.

Projekat USAID – „Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine“ je izradio DiasporaInvest.ba web-stranicu kao sredstvo jednostavnog i razumljivog pregleda aktivnosti na kojima radimo u našem nastojanju da osiguramo bolje uslove za povezivanje bosanskohercegovačkih zajednica širom svijeta sa domovinom i omogućimo im bolje uslove i nove prilike za investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Povežite se s nama putem društvenih mreža!

Ako ste dio LinkedIN poslovne zajednice, pratite našu LinkedIN stranicu preko koje se možete povezati sa drugim investitorima iz bh. dijaspore, te biti direktno na izvoru informacija o našim aktivnostima i događajima u lokalnim zajednicama.

Povežite se našim Projektom putem Twittera i osigurajte sebi šansu za promociju i saradnju na predstavljanju važnih vijesti za bosanskohercegovačku dijasporu.

Na Facebooku smo dostigli broj od 2000 likeova, dok naše aktivnosti rastu i preko društvenih medija se povezujemo sa dijasporom širom svijeta. Kontaktirajte nas direktno putem Facebooka i dobićete odgovore na sva Vaša pitanja u najkraćem roku!

08. 03. 2018.

SRETAN 8. MART – DAN ŽENA!

cestitka8mart

 

Međunarodni dan žena ili Osmi mart je dan posvećen ženama. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Svim pripadnicima ljepšeg spola u BiH i dijaspori upućujem iskrene čestitke povodom 8. marta – Dana žena.

Posebne čestitke upućujem zaposlenicama organa uprava Općine Ključ sa željom da se na VAS posebna pažnja usmjerava tokom cijele godine.

OPĆINSKI NAČELNIK

Nedžad Zukanović, prof.

07. 03. 2018.

ZNAČAJ MATERNJEG JEZIKA: Prvi „Sajam bh. knjige“ u dijaspori

sajam

U Göteborgu je proteklog vikenda održan prvi „Sajam bosanskohercegovačke knjige“. Cilj „Sajma“ je da podigne čitalačku kulturu i ukaže na značaj maternjeg jezika, kao i da zainteresira više Bosanaca i Hercegovaca za čitanje na maternjem jeziku i razvije ljubav prema knjizi.

Na „Sajam“ se prijavilo tridesetak pisaca bosanskohercegovačkog porijekla koji žive i pišu u Skandinaviji. A tema je bila: „Dijete i knjiga“.

Sam program je oba dana bio podijeljen na dva dijela, jedan za dječije pisce, a drugi za pisce za odrasle. Prvog dana je organizirana i panel debata: „Jezik i književnost u dijaspori i dijaspora u književnosti“.

Takođe, osim knjiga, promovirani su i drugi interesantni projekti. Posjetioci „Sajma“ su, dakle, imali priliku da se sretnu sa tridesetak naših pisaca koji žive u Švedskoj i Danskoj, da s njima razgovaraju kao i da prisustvuju njihovom predstavljanju.

Promovirana su izdanja „Bosanske riječi“, „Une“, „Daorsona”, „Suheila Publishinga“, „Rabica“ i „Drine“. Na „Sajmu“ se takođe predstavila i Humanitarna organizacija “Våra Barn”, sa svojim volonterima.

Organizatori su bili izdavačka kuća „Una“ zajedno sa „Bosanskohercegovačkim savezom žena“ u Švedskoj, Gbg radio, te „Forum integracijskih inicijativa“ u saradnji sa Trezvenjačkim obrazovnim savezom Švedske.

 

(Dženeta Bradarić, „Våra Barn“)

Izvor: slobodna-bosna.ba

05. 03. 2018.

Nove mogućnosti za bh dijasporu – Intervju sa Sanjinom Arifagićem

Šta se dešava trenutno na polju strateškog pristupa države investicijama iz dijaspore. Na koji način se tu reflektuju trendovi raslojavanja rada državnih i entitetskih institucija?

U posljednjih nekoliko godina bilježimo dosta aktivniji pristup investicijama iz dijaspore na svim nivoima vlasti u BiH. Prvi put država ima politiku za saradnju s dijasporom koju je prošle godine usvojilo Vijeće ministara BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u saradnji s entitetskim i institucijama Brčko Distrikta BiH pokrenulo aktivnosti na izradi strategije za saradnju s dijasporom te je izuzetno važno da u toj strategiji postoji znatno šira ekonomska komponenta koja će odgovoriti na pitanja i dileme potencijalnih investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore. Također, vidimo značajne pomake i na lokalnom nivou gdje općinske administracije sve češće ulaze u dijalog sa članovima bh. dijaspore s tih lokaliteta, predstavljaju im investicijske prilike te pokušavaju ojačati njihove veze s lokalnim privatnim sektorom. Poslije niza godina u kojim je dijaspora često zanemarivana ili čak spominjana u negativnom kontekstu, mislim da se pristup temeljno mijenja i da sve više kao društvo uviđamo mogućnosti koje dijaspora pruža domovini.

U sklopu grant programa podržali ste nekoliko kompanija u BiH koje su pokrenute dijasporskim kapitalom. Koliko je to efektivno, o kakvom je tipu kompanija riječ, da li zapošljavanja iz tako podržanih aktivnosti nastave da postoje i po isteku programa? 

Riječ je o 13 kompanija koje su izabrane u okviru prvog kruga dodjele bespovratnih sredstava za podršku investicijama iz dijaspore. Unutar tog programa USAID Diaspora Invest projekt podržava mala i srednja preduzeća koja nisu starija od tri godine te koja imaju vezu s bosanskohercegovačkom dijasporom. Radi se zapravo o sufinansiranju nabavke opreme i sredstava za rad te podršku kroz osposobljavanje radnika gdje firme koje apliciraju moraju uložiti najmanje jednak iznos sredstava onima koja od nas traže. Riječ je o vrlo mjerljivim aktivnostima, gdje se na osnovu investicije i broja novozaposlenih mjeri uspjeh realizirane saradnje. Očekujemo da će ovih 13 kompanija, od kojih je 10 bilo mlađe od 12 mjeseci u trenutku aplikacije, generisati više od 2 miliona KM novih investicija i stvoriti skoro 80 novih radnih mjesta. Planiramo raditi dva ovakva poziva svake godine, uz napomenu da smo drugi poziv već otvorili krajem februara te da ćemo aplikacije primati do kraja marta pa bih pozvao sve vaše čitaoce koji imaju dobru poslovnu ideju, dio novca za investiciju, kao i vezu s dijasporom da apliciraju na Diasporainvest.ba.

 

Nastavite čitati »

28. 02. 2018.

U Ključu održana Svečana akademija i promocija knjige povodom Dana nezavisnosti BiH

_DSC0608

Danas je u Ključu povodom Dana nezavisnosti BiH na Trgu Alije Izetbegovića položeno cvijeće u znak sjećanja na sve šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine te u znak sjećanja na prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića. Cvijeće su položili načelnik općine Nedžad Zukanović, Asim Egrlić i Smajil Džaferagić.

Zatim je u Sali općinskog vijeća održana Svečana akademija povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici javnog i političkog života naše općine, građani, ali i gosti iz Sarajeva gospoda red.prof.dr. Husnija Kamberović,  dr. Emir Omerović i docent dr. Amir Duranović.

Prisutnima na akademiji su se obratili efendija Mensur Štulanović koji je svim građanima čestitao nastupajući praznik u svoje ime i u ime uposlenika Medžlisa islamske zajednice te je pozvao sve prisutne da se učenjem Fatihe, minutom šutnje ili na neki drugi primjeren način oda počast svim šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

_DSC0666

Zatim se uz prigodne čestitke prisutnima obratio općinski načelnik Nedžad Zukanović koji je između ostalog naveo da mi nemamo drugu domovinu osim ove naše jedne i jedine Bosne i Hercegovine i da istu svojim znanjem, trudom i promocijom njenih vrijednosti u svijetu treba da gradimo za bolju i ljepšu budućnost narednih pokoljenja.

_DSC0675 Nastavite čitati »

27. 02. 2018.

Promovisan prvi interaktivni portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine

Dijaspora

Prvi interaktivni portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice pokrenut je u ponedjeljak u Sarajevu, a uspostavljen je u svrhu provedbe Politike o saradnji s iseljeništvom, odnosno unapređenja komunikacije i razmjene informacija između bh. iseljeništva i BiH. Portal (dijaspora.mhrr.gov.ba) je kreiran u okviru projekta “Dijaspora za razvoj”, koji je projekt Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BiH.

Na promociji interaktivnog web-portala za dijasporu iz BiH govorile su Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH, i Nirvana Pištoljević, predsjednica Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS). Primarni cilj ovog portala je da se uspostavi dvosmjerna komunikacija između države BiH i našeg iseljeništva. Ono što je bitno za ovaj portal jeste da je on izraz volje i, prije svega, ideje iseljeništva da se napravi ovakav portal koji bi bio zajednička tačka komunikacije.
Portal će pružiti bh. dijaspori pored vijesti, dokumentata, informacija o projektima i mogućnost iznesu svoje ideje, svoje projekte i da na taj način da učestvuju u kreiranju javne politike u BiH i posebno određenih politika koje su značajne za iseljeništvo, a na takav način da utiču na ekonomski razvoj BiH. Bosanskohercegovačka dijaspora je izvor i bogatstvo informacija, vještina i vrijednosti koje mogu biti od koristi njihovoj domovini, a mnogi od njih već pokazuju interes da pomognu BiH.

IMG_2095

Ovakva jedna platforma omogućava nesmetanu komunikaciju između dijaspore i Bosne i Hercegovine, gdje će predstavnici dijaspore imati mogućnost da podijele iskustva stečena u inostranstvu, ideje, aktivnosti i znanje u svojim područjima ekspertize i promovišu inicijative iz dijaspore za razvoj BiH.
Između ostalog, na portalu će biti dostupan i objedinjen adresar institucija u BiH kao i diplomatsko-konzularnih predstavništava zemlje u svijetu te registar organizacija bosanskohercegovačkog iseljeništva.
Posredstvom portala bit će osigurano učešće iseljenika u kreiranju javnih politika u nadležnosti Ministarstva i drugih institucija te će biti objavljivane informacije o poslovnim prilikama kao i javni pozivi sa informacijama o mogućnosti finansiranja projekata ili apliciranja za grant sredstva.

LINK ZA PORTAL ZA DIJASPORU: http://dijaspora.mhrr.gov.ba/

ČESTITKA POVODOM 1.MARTA DANA NEZAVISNOSTI BiH

1martOPCINAKLJUC (3)

Svim građanima općine Ključ u zemlji i inostranstvu  upućujem iskrene čestitke povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, uz želje da zajedničkim zalaganjem, radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinosimo izgradnji ljepše i svijetlije budućnosti.

1.mart obilježavamo kao Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma naše novije historije.Obilježavanje ovog izuzetno značajnog datuma predstavlja siguran i jedini ispravan put kojim naša zemlja, korak po korak ide naprijed, uz jasno izraženu i snažnu volju naših građana da žive zajedno sa svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju zemlju.

                                                                                                                                                                                                   OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                                                                                                                   prof. Nedžad Zukanović

Čestitkama se pridružuju i vijećnici Općinskog vijeća na čelu sa Predsjedavajućim Općinskog vijeća Crnalić Ademom.

23. 02. 2018.

Federalni zavod za zapošljavanje objavljuje nove Javne pozive od 27.2.2018.

Javni poziv

Služba za razvoj, privredu i zajedničke poslove obavještava sva zainteresovana lica da će Federalni zavod za zapošljavanje otvoriti nove Javne pozive od utorka, 27.02.2018. godine.

Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2018 će biti objavljen 27.2.2018. godine, a 28.2.2018. godine od 8.00 sati.  Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinansiranja samozapošljavanja,  Start up 2018.

Pozivamo poslodavce i nezaposlene osobe da se upoznaju sa programima radi eventualnog učešća.

Programi na koje možete aplicirati su: Prilika za sve 2018; Prvo radno iskustvo 2018; Zapošljavanje žena 2018; Periodično zapošljavanje 2018; Doprinos 500 – 2018; Javni radovi – 2018.

Za više informacija posjetite web stranicu zavoda: http://www.fzzz.ba

Arhiva dijaspore