19. 09. 2013.

Svečano i dostojanstveno obilježen Dan oslobođenja

Od 13.09. do 15.09.2013.godine nizom aktivnosti svečano i dostojanstveno Ključani su obilježili 18.godina oslobođenja općine Ključ koji se obilježava i kao Dan općine. 13.09.2013.godine u petak u svim školama na području općine održan je čas historije posvećen ovom najznačajnijem datumu u novijoj historiji. Potom je upriličen obilazak šehidskih mezarja po mjesnim zajednicama. Pored toga, već tradicionalno u kabinetu Općinskog načelnika izvršen je prijem za polaznike dječijeg vrtića „Ljiljan“. Općinski načelnik prof. Nedžad Zukanović primio je u petak  i dobitnike najvećih ratnih priznanja Zlatne ljiljane i dobitnike Zlatne policijske značke, predstavnike boračkih udruženja i udruženja logoraša.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, te  polaganjem cvijeća  na šehidskom spomen obilježju u nedjelju nastavljeno je obilježavanje Dana oslobođenja općine Ključ . Na taj dan,prije 18 godina, jedinice 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile su Ključ. Tih dana oslobođenja i položaja Ključa kroz historiju, prisjetio se i počasni građanin općine Ključ, akademik Muhamed Filipović. Općinski načelnik Nedžad Zukanović svjestan je vremena u kojem živimo, teške ekonomske situacije, i ostalih problema koji muče građane. Unatoč tome,  načelnik Zukanović je optimista i vjeruje u bolje sutra. Čestitke građanima povodom godišnjice oslobođenja uputio je i  predsjedavajući Općinskog vijeća Fahrudin Ćemal. Ne smije se zaboraviti  svakako ni ogromna žrtva koju su Ključani podnijeli za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, a autor tog svjedočanstva odnosno knjige „Genocid u Ključu“  Mujo Begić, proglašen je počasninim građaninom. Plaketa 15. septembar, ove godine posthumno je dodijeljena Muhamedu Filipoviću. 

U nedjelju su održane i sportske discipline, ulične trke djece svih uzrasta, te doček učesnika maratona iz Bihaća a upriličen je i planinarski pohod u organizaciji Udurženja ljubitelja prirode Eko sport. Povodom 15. septembra, dana oslobođenja općine Ključ održana je i svečana akademija u Domu kulture kojoj su pored velikog broja građana i predstavnika općinskih vlasti prisustvovali i brojni gosti te predstavnici i bivši komandanti brigada koje su među prvima ušle u Ključ 15. septembra 1995.  Osamnaesta godišnjica slobode obilježena je svečano i dostojanstveno ali i sa sjećanjem na one koji su dali svoj doprinos oslobađanju ovog grada. Prisutnima se između ostalog obratio i Općinski načelnik Nedžad Zukanović, koji je uz čestitku građanima, a posebno borcima pozvao sve ključane na jedinstvo i zajedničko djelovanje u stvaranju boljih uvjeta za život u ovoj Općini. Nakon Akademije koju su upotpunili ključki školarci svojim recitalima , proslava  najznačajnijeg datuma za općinu Ključ nastavljana je na trgu Alije Izetbegovića, uz kulturno zabavni program. Za građane Općine  kao poklon slobodnom gradu Ključu , po prvi put ove godine priređena je velika torta, a obilježavanje ovog praznika završeno je spektakularanim  vatrometom.  

 

 

 

[carousel-horizontal-posts-content-slider]