19. 09. 2013.

U Ključu se vrši obuka popisivača

Na području općine Ključ vrši se obuka za popisivače, odnosno kandidate za općinske popisivače za predstojeći popis stanovništva u našoj zemlji. Obuka se održava na četiri lokacije a evo šta o svemu kaže Admir Šistek predsjenik općinske popisne komisije:

„U periodu od 16.9. do 20.9.2013. godine vrši se obuka, odnosno, instruktaža popisivača za područje općine Ključ. Ista obuka se vrši svaki dan od 9 do 17 sati. Predmetna instruktaža se vrši na četiri lokacije za područje općine Ključ. Dakle, instruktaža se vrši na području MZ Velagići u prostorijama mjesne zajednice, u sali općinskog vijeća, u prostorijama Doma na Zgonu i prostorijama mjesne zajednice u Sanici.
 
 

Ukupan broj popisivača za područje općine Ključ je devedeset i šest. Od njih 96, 80 popisivača će biti aktivni učesnici popisa dok će ovih šesnaest biti rezervni dio koji će se povlačiti ukoliko se ukaže potreba za istim. Ono što je bitno istaći za predmetni popis koji nam slijedi jeste da će se on vršiti od 1. do 15. oktobra svakog dana i vikendima od 9 do 21 sat. Službena akreditovana lica, znači popisivači imenovani od strane općinske popisne komisije će biti dužni po dolasku u svako domaćinstvo da pokažu zvaničnu službenu akreditaciju i da ukratko upoznaju šta je cilj i predmet navedenog popisa. Sva lica su dužna, znači svi građani općine Ključ su dužni učestvovati u predmetnom popisu i davati tačne i ispravne podatke. U toku instruktaže do danas imali smo određenih poteškoća u smislu odustajanja kandidata, što je maltene slučaj za cijelu Federaciju BiH. Međutim, to nisu neka velika odustajanja, znači to su odustajanja koja su na vrijeme zamijenjena sa popisivačima koji sa ukupnim brojem bodova koji nisu bili zadovoljili za konačne rang liste a sad su pozvani i isti prisustvuju instruktažama i učestvuju aktivno u samim pripremama za predmetni popis“.
 
Prilog: Radio Ključ
[carousel-horizontal-posts-content-slider]