02. 02. 2014.

Potpisan protokol o organizaciji svjetskog prvenstva u mušičarenju 2015.godine

Predstavnici Sportsko ribolovnog saveza BiH, Načelnici pet općina Ribnika, Jajca, Šipova, Donjeg Vakufa i Ključa te predstavnici ribarskih udruženja iz ovih općina, potpisali su u Ključu Protokol o saradnji koji se odnosi na prava i obaveze pri organizaciji predstojećeg svjetskog prvenstva u mušičarenju a kojima su pomenute općine domaćini.

“Izvršili smo potpis protokola o međusobnim pravima i obavezama opština na kojima će se vršiti ovo svjetsko prvenstvo. To su opštine Šipovo, Ribnik, Ključ, Jajce i Donji Vakuf. U tim općinama, na stazama tih rijeka i jezera obaviće se svjetsko prvenstvo. Ovim protokolom mi smo danas regulisali obaveze i opština i lokalna udruženja šta trebaju raditi u pripremama svjetskog prvenstva. Ono što mogu da kažem je da smo mi 2010. godine organizovali evropsko prvenstvo gdje su nama staze uglavnom poznate i ono što je ohrabrujuće je da ne treba puno raditi na tim stazama. Naravno na svim ostalim pripremama treba više kao i na medijskom pokazivanju i prikazivanju svega jer mi očekujemo negdje između 25-30 zemalja svijeta. Mislim da će ovo biti najmasovnije takmičenje do sada, bar po ovim najavama i mail-ovima koji nam stižu do sada. Ljudi već sad žele da dođu i vide staze koje imamo za takmičenje i mi treba da čuvamo i iskoristimo to blago koje imamo ovdje” – kazao je Đorđe Klepić predsjednik Sportsko ribolovnog saveza BiH i predsjednik izvršnog komiteta 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju.

Generalni pokrovitelj svjetskog prvenstva je predsjedništvo BiH na čelu sa članom predsjedništva Bakirom Izetbegovićem. Svjetsko prvenstvo će se održati naredne godine u periodu od 15. do 22. juna 2015. godine. Općina Ključ ima određeno iskustvo kada je u pitanju organizacija velikih takmičenja s  obzirom da je na našim rijekama održano i evropsko prvenstvo. Međutim, svakako je izazov i pred lokalnom zajednicom i ribarskim udruženjem organizacija svjetskog prvenstva.

“Mene kao načelnika raduje što ćemo 2015. godine imati svjetsko prvenstvo ovdje kao i u drugim gradovima. Potpisali smo protokol o pravima i obavezama koje se odnose na organizaciju svjetskog prvenstva. Ovo je još jedna izuzetna prilika da pokažemo Evropi, svijetu i svima onima koji vole vode šta imamo. To su naše ljepotice, rijeke i jezera i mislim da svi koji dođu biti oduševljeni sa onim što ih očekuje” – kazao je ovom prilikom načelnik općine Ključ prof. Nedžad Zukanović.

[carousel-horizontal-posts-content-slider]