17. 05. 2014.

Zasjedao Krizni štab Općine Ključ; stanje na području općine se postepeno stabilizira, ali štete su ogromne

Prema informacijama Službe za civilnu zaštitu i zaštitu od požara Ključ stanje u općini se postepeno stabilizira iako kiša i dalje pada ali  manjim inteziteteom. Vododstaj rijeke Sane je u opadanju za 80 cm i jutrosu  08:20 h iznosio je 300 cm.Vodostaj rijeke Sanice također je u opadanju. Voda se povukla i sa gradskih ulica međutim pojedina naselja još uvijek su ugrožena.Jutros je zasjedao Krizni štab CZ Ključ na čelu sa Općinskim načelnikom i komandatom Štaba Nedžadom Zukanovićem. Sastanku su prisustvovali  predsjednici i sekretari Mjesnih zajednica Ključ i predstavnik Kajak kanu kluba Ključ kako bi se uvidjelo stanje na terenu i precizirali dalji koraci i intevencije u toku dana. Po hitnom postupku  formirane su i Komisije za procjenu šteta na poljoprivrednim zemljištima i Građevinska komisija koje će evidentirati stanje na terenu.

Evo šta o cjelokupnoj situaciji i stanju u Ključu kaže Općinski načelnik prof. Nedžad Zukanović :

“Danas smo imali sastanak sa sekretarima i predsjednicima mjesnih zajednica i predstavnikom Kajak kanu kluba. Razmatrali smo  kakvo je  stanje nakon prespavane noći.Rijeka Sana je u povlačenju ali štete koje su ostale su velike. Upravo o tome smo i razgovarali i zato smo formirali dvije komisije. Jednu građevinsku, koja će obići  poplavljena područja, odnosno, tamo gdje se voda već povukla. Snimiće stanje i  štetu, a naravno kasnije, druga komisija snimiće stanje na poljoprivrednim usjevima. Mi Ključani, slobodno mogu reći, da zavisimo, i naši životi i naša finansijska sredstva, od poljoprivrede. Snimićemo i tu stanje i vidjećemo nakon toga koliko možemo pomoći našim poljoprivrednicima.

Kada je u pitanju putna komunikacija, mi na našoj općini imamo nekoliko klizišta. Presječena imamo dva puta. Magistralni put Ključ-Mrkonjić Grad je otvoren, jedna traka je otvorena i na tom dijelu klizište nam još prijeti. Put Ključ-Sanski Most je zatvoren prije naselja Bajrami, znači imamo utonuće puta, tako da je taj put zatvoren i koristi se alternativni put preko Balijevića. Što se tiče ostalih lokalnih puteva, mi imamo put za Klipanovića brdo koji nije odsječen ali mi smo ga zatvorili iz sigurnosnih razloga zato što mu prijeti urušavanje i stojimo na raspolaganju svim lokalnim zajednicama za sanaciju makadamskih puteva i mi ćemo intervenisati još danas.

Pomoć je Ključu pristigla od kantonalne civilne zaštite. Bio nam je juče u posjeti i premijer i komesar, te njihove službe. Ono što nam je bilo potrebno oni su nam dostavili na osnovu našeg ranijeg dopisa. Pomoć nam je stigla i od građana Bihaća tako da se zahvaljujemo građanima Bihaća koji su uputili jednu humanitarnu pošiljku hrane i ostalih kućnih potrepština.

Ja bih se zahvalio svim građanima koji su imali razumijevanja, izašli na teren i solidarisali se i odradili svoj dio posla, gledajući to sa ljudske strane. Ima onih i koji su kritikovali, kritikovali vlast i tako dalje. Ovo je prirodna nepogoda koju niko nije mogao predvidjeti i niko se ovom nije mogao suprotstaviti. Angažovali smo sve. Civilna zaštita, Vatrogasna služba, sva javna preduzeća bila su na usluzi i na terenu juče i odradili smo onoliko koliko smo mogli odraditi. Ono što sam već nekoliko puta rekao i pohvalio jesu ljudi iz rafting Kajak kanu kluba jer su odradili dio posla koji je stvarno human, spašavali su ljude iz poplavljenih područja.”

Sve što smo mogli, mi smo odradili. Mi ćemo i dalje pratiti stanje, biti na terenu i odrađivati svoj dio posla – kazao je Načelnik Zukanović

 

Prilog: Radio Ključ    

 

[carousel-horizontal-posts-content-slider]