19. 05. 2014.

Obavijest za javnost sa sjednice Općinskog štaba CZ općine Ključ

Na sastanku održanom dana 17.05.2014. god. u 20,30 sati Općinski štab CZ općine Ključ je razmatrao trenutno stanje na području općine Ključ uzrokovano prirodnim nepogodama koje su zadesile našu Općinu. Prisutni su upoznati sa izvještajem  koji se odnosi na događaje u vremenskom periodu od 15.05.2014.god. od 12,00 sati do 17.05.2014. godine do 20,00 sati. Prema podacima kojima raspolaže Općinski operativni centar CZ, službe od posebnog značaja radile su na izvršavanju svojih redovnih zadataka. U oblasti saobraćaja  važno je napomenuti da je na području općine Ključ dana 15.05.2014.godine u 17,30 sati zatvoren lokalni put Ključ-Humići za saobraćaj  (saobraćaj se odvija alternativnim putem preko Vukovog sela). Dana 16.05.2014.godine u 03,00 sata u mjestu Sanica regionalni put R407A zatvoren za saobraćaj (koristi se alternativni put preko Laništa) kao i  regionalni put R410 Pudin Han – Sanski Most u mjestu Krasulje (saobraćaj se odvija alternativnim putem Ramići – Hripavci –Krasulje).  Magistralni put M15 Ključ – Sanski Most preko Sokolova zatvoren za saobraćaj- odsječeno naselje Crljeni i Gornje Ratkovo – Medari. Magistralni put M5 u Rudenicama  oštećen usljed pojave klizišta , saobraćaj se odvija  jednom trakom.  Elektroenergetska situacija je stabilna, voda iz gradskog vodovoda nije za piće, dok telefonske veze funkcioniraju u svim pravcima.

Usljed vodostaja  rijeka Sanice  i  Sane  koji je dostigao gotovo 400 cm,  kao i velikog broja nabujalih potoka, na području   općine Ključ ugroženo je 250 stambenih objekata i velik broj pomoćnih objekata na kojima su načinjene velike materijalne štete. Takođe je evidentiran  i velik broj klizišta i potonuća zemljišta što je dodatno ugrozilo život i komunikaciju naših građana. Veliki broj poljoprivrednih gazdinstava je pretrpio ogromne štete. Formirane su komisije za analizu i utvrđivanje svih nastalih šteta. Svi resursi Općine su stavljeni u funkciju spašavanja  života građana i stabilizacije prilika na terenu.Stanovništvo je opskrbljeno dovoljnim količinama životnih namirnica.
Na ovom sastanku donesen je sljedeći 
ZAKLJUČAK
Obzirom na  velike materijalne štete nanesene ovom prirodnom nepogodom kao i veliki interes naših građana u BiH i inostranstvu u smislu pružanja pomoći nastradalom stanovništvu, ovom prilikom obavještavamo sve zainteresovane da će općina Ključ otvoriti poseban  transakcijski račun za  prikupljanje sredstava humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine i inostranstva stanovništvu ugroženom elementarnim nepogodama izazvanih poplavama na području općine Ključ. 
 

OPĆINSKI NAČELNIK; Nedžad Zukanović prof
 
[carousel-horizontal-posts-content-slider]