03. 07. 2014.

DI Sanica uskoro počinje sa radom

Vlada Unsko-sanskog kantona će u ponedjeljak održati  vanrednu sjednicu kako bi utvrdili i Skupštini Kantona dostavili na očitovanje i saglasnost  prijedlog odluke da JP "Unsko-sanske šume"  kupe DI Sanica u stečajnom postupku, kazao je Hamdija Lipovača premijer USK,jučer u Ključu, nakon što jesa Nijazom Hušićem, predsjedavajućim Skupštine USK i načelnikom Ključa Nedžadom Zukanovićem obišao pogone drvne industrije u Sanici.Kroz pogone su čelne ljude Kantona proveli bivši radnici DI Sanica. Ovi ljudi su sačuvali imovinu i zato im treba odati posebno priznanje. Sedam godina ne rade, ali čuvaju imovinu i ova firma može se lako staviti u pogon. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se što prije pokrene proizvodnja i otvore radna mjesta za Saničane, kazali su Hušić i Lipovača.

Planirano je da se novac od dobiti JP US Šume iz prošle godine iskoristi za formiranje firmikćerki ŠPD "Unsko-sanske šume. Ovaj  projekat  podrazumijeva kupovinu Šumsko-industrijskog poduzeća (ŠIP) Sanica u stečaju te pokretanje proizvodnje.
 Procjena je  da bi s odgovornim upravljanjem proizvodnja mogla biti pokrenuta, a ŠIP Sanica nakon sedam godina stečaja vratila ljude na radna mjesta. Ispravljamo greške u privatizaciji, vraćamo ljudima radna mjesta, vraćamo im dostojanstvo da žive od rada. Ovo je drugi, konkretan projekt otvaranja radnih mjesta u ovoj godini. Prvi je bio  120 radnih mjesta u pogonu Saniteksa u Bužimu, Sanica je naš drugi takav projekt. I, naglašavam, ovo nije predizborni trik. Pokretanje DI Sanica jenaše opredjeljenje da se ide u projekte koji će značiti oživljanje privrede i posao za naše sugrađane, ističe dr. Lipovača. Načelnik Zukanović i bivši radnici Sanice kažu da bi pokretanje DI Sanica značilo vraćanje života u Saničku dolinu.

 
 
[carousel-horizontal-posts-content-slider]