02. 04. 2015.

Komunikacija sa dijasporom jedan je od ključnih faktora za uspjeh razvojnih projekata

Za uspjeh razvojnih projekata na lokalnom nivou komunikacija je jedan od ključnih faktora, zaključeno je na radionici koordinatora za iseljeništvo i predstavnika razvojnih timova jedinica lokalne samouprave (JLS).
Druga dvodnevna radionica općinskih koordinatora za iseljeništvo i predstavnika razvojnih timova pod naslovom „Komunikacija sa iseljeništvom“ zaključena je u četvrtak, 26.03.2015. godine u Sarajevu. Radionica je okupila predstavnike 10 JLS (Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša) koje učestvuju u projektu “Migracije i razvoj”, zajedničkoj inicijativi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ambasade Švicarske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj radionice je poboljšanje razumijevanja potencijala za pozitivan uticaj migracije na razvoj, kroz zajedničko razmatranje relevantnih pitanja, razmjenu iskustava i jačanje međusobne saradnje.

„Projekat će nam omogućiti uvid u nivo saradnje sa dijasporom u pojedinim općinama, kao i razvijenost strateškog planiranja općina s ciljem uključivanja i unaprijeđenja saradnje sa iseljeništvom zarad poboljšanog ekonomskog i društvenog razvoja. U tom smislu, komunikacija je ključ za saradnju sa dijasporom ukoliko želimo da ostvarimo razvojne ciljeve.“ rekla je Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. „Razmjena informacija, ideja i utvrđivanje mogućih vidova saradnje su posebno važni, a izazov predstavlja raspršenost bosanskohercegovačkog iseljeništva širom svijeta.“
 
Učesnici su razgovarali i o modelima saradnje dijaspore sa institucijama, privatnim i nevladinim sektorom u svrhu poticanja razvoja. Predstavljene su dobre prakse iz nekoliko općina, tekuće inicijative, kao i planovi putem kojih se potencijal migracija nastoji staviti u funkciju lokalnog razvoja. Želja je da se kroz ovakve susrete uspostavi mreža predstavnika JLS, koja bi vremenom uključila i druge općine i gradove zainteresirane za pitanje migracija i razvoja.
[carousel-horizontal-posts-content-slider]