UOC “Kosmos” učestvovao na trening kursu u Grčkoj

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

 

U organizaciji CET Platform Hellas u gradu Trikala u centralnoj Grčkoj u periodu od 27.8.-4.9.2018. održan je trening kurs pod nazivom “Let’s speak about it” – Youth and emotional well being”. Na ovom trening kursu učestvovalo je 33 mladih ljudi iz jedanaest europskih zemalja i to: Albanija, Hrvatska, Bugarska, Srbija, Italija, Poljska, Litvanija, Velika Britanija, Makedonija, Estonija, Grčka i naravno Bosna i Hercegovina te predstavnici Udruženja omladinski centar “Kosmos” iz Ključa. Tema seminara je bila mentalno zdravlje mladih ljudi, gdje su učesnici kroz različite neformalne metode učenja pokazali svoje viđenje u rješavanju ovog danas veoma bitnog problema.

 

Ciljevi projekta generalno su:

  • unaprijediti i razviti vještine učesnika kroz team building, radionice i teatarske predstave
  • razmjeniti stvarnosti po pitanju mentalnog zdravlja u zemlji porijekla ili u svojim lokalnim zajednicama
  • pružiti mladim ljudima metode i alate koji će mladim ljudima omogućiti kako da iste koriste u svojim projektima, ali i u svakodnevnici (prepoznavanje mentalnih probelma i emocionalna prva pomoć)
  • otkriti različite pristupe neformalnog obrazovanja prema perspektivama i podršci mladim ljudima, podržavajući ih da djeluju i utiču na lokalnom nivou
  • ojačati odnose i buduću saradnju među organizacijama i proširiti mrežu partnerstava i inicijativa.

Emocionalno blagostanje je presudno za zdrav život i lični razvoj bilo kog čovjeka. Poremećaji mentalnog zdravlja, kao što su depresija, anksioznost i poremećaji u ishrani su veoma česti među mladima. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, mentalni poremećaji su najčešći uzročnik invaliditeta kod mladih ljudi.

Štaviše, 70% mentalnih poremećaja počinje prije 25 godina starosti, čineći adolescentskim godinama kritičan prozor u kome se može promovisati mentalno zdravlje i problemi sa mentalnim zdravljem.

Bila je ovo prilika da se mladi međusobno upoznaju, razmijene iskustva, predstave svoju kulturu, tradiciju i običaje. Mnogo se naučilo kroz ovaj projekt, intenzivno se radilo, ali je bilo prilika i sa upoznavanje grčke kulture i običaja, plesa, hrane i dr. Mladi su imali priliku da kroz ponuđene aktivnosti upoznaju grad Trikalu, ali i da u okviru posjete Meteora, mjesto gdje se nalaze viseći manastiri ili hanging monasteries koje dnevno posjeti više od 3000 ljudi.

Tokom trajanja projekta posjetila nas je i potpredsjednica grada Trikala koja je izrazila svoju zahvalnost što se projekt održaa u Trikali i poželjela nam uspješan rad u implementaciji istog.

Detaljnije informacije o implementiranim aktivnostima možete pronaći na web stranici projekta: http://letsspeakaboutit.eu/ , zatim na facebook profilu CET Platform Hellas: https://www.facebook.com/cetplatformgr/

Hashtagovi: #letsspeakaboutit #cethellas #cetgr #erasmusplus #trainingcourse #trikala

Bitno je napomenuti da je ovaj projekt odobren od strane Grčke nacionalne agencije te sufinansiran od  Europske Komisije i programa Erasmus plus.

Fotografije lokacija pogledajte ispod: