Veliko priznanje za Bosanku: Fatima Kahrimanović po treći put u Integracionom odboru grada Rottenburga

posted in: Arhiva | 0

Sretna sam što će se i dalje u ovom gradu čuti i glas nas iz Bosne i Hercegovine, kaže Fatima Kahrimanović

U njemačkom gradu Rottenburgu, 18. aprila 2024. godine održani su izbori za novi Integracioni odbor grada, a među izabranima je i Bosanka iz Živinica Fatima Kahrimanović. Od svih kandidata i kandidatkinja iz Turske, Italije, Kosova, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Irana, Maroka, Gambije, gospođa Kahrimanović je imala najviše glasova.

Fatima Kahrimanović i Josip Juratović/Privatni album

Integracioni odbor je savjetodavno tijelo Vijeća i Uprave grada i ima obavezu da pred istima zastupa građane stranog porijekla u svim relevantnim temama iz svakodnevnog života. Mi promovišemo ravnopravno učešće građana stranog porijekla u svim sferama života u Njemačkoj, zalažemo se protiv rasizma, diskriminirunga, ksenofobije i svake druge vrste isključenosti. Integracioni odbor radi na mnogim projektima, a jedan od njih je školski projekat protiv rasizma. Sarađujemo uglavnom sa političarima na nivou pokrajine Baden-Wirtemberg, članovima Bundestaga kao i Evropskog parlamenta. Nedavno smo imali posjetu zastupnika Evropskog parlamenta Norberta Linsa (CDU) koji je zajedno sa IO posjetio školu St. Klara i u devetom razredu razgovarao sa učenicima o rasizmu i o aktuelnoj situaciji. Kroz rad u Integracionom odboru upoznala sam i sarađivala sa mnogim njemačkim zvaničnicima, među kojima su i: Norbert Lins (EU Parlament), Chris Kühn(Bundestag), Josip Juratović (Bundestag), Petra Pau (Bundestag), Ayda Özoğuz (Bundestag), Gentges Marion(ministrica pravosuđa B-W), Jasmina Hostert (Bundestag) i mnogi drugi, ističe gospođa Kahrimanović.

Fatima Kahrimanović, sa bivšim gradonačelnikom Živinica rahmetli Samirom Kamenjakovićem/Privatni album

Grad Rottenburg se nalazi u pokrajini Baden-Wirtemberg, oko 50 kilometara udaljen od Stuttgarta. Sa svojih 17 okolnih komuna ima oko 45 hiljada stanovnika i važi za grad raznolikosti, suživota i tolerancije. Prema riječima gospođe Kahrimanović, bosanskohercegovačka dijaspora u ovom gradu svrstava se među najbolje i najbrže integrisane migrante, a kroz svoj klub prisutna je na mnogim događajima u gradu i okolini.

Fatima Kahrimanović i njen suprug Senad Kahrimanović, istaknuti su aktivisti Bosne i Hercegovine u ovom dijelu Njemačke. Gospođa Kahrimanović, između ostalih, članica je i rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori sa sjedištem u Stuttgartu i potpredsjednica udruženja Živiničana u dijaspori “Most Živinice”.

Izvor: https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/vijesti/veliko-priznanje-za-bosanku-fatima-kahrimanovic-po-treci-put-u-integracionom-odboru-grada-rottenburga-951716