U Ključu održana Svečana akademija i promocija knjige povodom Dana nezavisnosti BiH

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

_DSC0608

Danas je u Ključu povodom Dana nezavisnosti BiH na Trgu Alije Izetbegovića položeno cvijeće u znak sjećanja na sve šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine te u znak sjećanja na prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića. Cvijeće su položili načelnik općine Nedžad Zukanović, Asim Egrlić i Smajil Džaferagić.

Zatim je u Sali općinskog vijeća održana Svečana akademija povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici javnog i političkog života naše općine, građani, ali i gosti iz Sarajeva gospoda red.prof.dr. Husnija Kamberović,  dr. Emir Omerović i docent dr. Amir Duranović.

Prisutnima na akademiji su se obratili efendija Mensur Štulanović koji je svim građanima čestitao nastupajući praznik u svoje ime i u ime uposlenika Medžlisa islamske zajednice te je pozvao sve prisutne da se učenjem Fatihe, minutom šutnje ili na neki drugi primjeren način oda počast svim šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

_DSC0666

Zatim se uz prigodne čestitke prisutnima obratio općinski načelnik Nedžad Zukanović koji je između ostalog naveo da mi nemamo drugu domovinu osim ove naše jedne i jedine Bosne i Hercegovine i da istu svojim znanjem, trudom i promocijom njenih vrijednosti u svijetu treba da gradimo za bolju i ljepšu budućnost narednih pokoljenja.

_DSC0675

Tokom trajanja akademije prigodan recital o Bosni i Hercegovini koji je pripremila profesorica Halida Selman izveli su učenici MSŠ “Ključ”, a dvije muzičke numere izveli su  članovi hora Mješovite srednje škole “Ključ” pod vodstvom profesora Edina Gradinčića i solistice Sedine Kananović.

_DSC0652

_DSC0651

O značaju 1. marta i o tokovima koji su doveli do Referenduma 1992. godine, prisutne građane je upoznao naš gost red.prof.dr. Husnija Kamberović koji se sa historijskog aspekta osvrnuo na tadašnje događaje u Bosni i Hercegovini.

_DSC0696

Nakon Svečane akademije upriličena je promocija knjige našeg sugrađanina Amira Duranovića pod nazivom “Snažan eho Brionski” – Odjeci Brionskog plenuma u Bosni i Hercegovini 1966. godine. Uz Duranovićevu knjigu promovisan je i Zbornik radova pod naslovom “Poplava, zemljotres, smog”. Promotori su bili prof.dr. Husnija Kamberović i dr. Emir Omerović koji su predstavili rad Amira Duranovića, ali i njegovo učešće u izradi Zbornika radova. Posebno su istakli činjenicu da je Općina Ključ na čelu s načelnikom Zukanovićem prepoznala značaj Duranovićeva rada te finansijski sufinansirala i izdavanje ove knjige putem Udruženja za modernu historiju Sarajevo. Na kraju, prisutnima se obratio i sam autor Amir Duranović koji je ukratko upoznao svoje sugrađane o sadržaju knjige, ali i izrazio veliku zahvalnost svima koji su doprinijeli izdavanju ovog rada, svojim nastavnicima, profesorima, načelniku Nedžadu Zukanoviću te posebno svojim roditeljima Amri i Ibrahimu na velikoj podršci u njegovom radu.

_DSC0748

_DSC0717

Knjiga je prodavana po promotivnoj cijeni uz koju je besplatno išao Zbornik radova “Poplava, zemljotres, smog” te sav prihod od današnje prodaje ide nazad u Udruženje za modernu historiju Sarajevo koje će od prodatih knjiga sredstva iskoristiti za štampanje novih naslova koje priprema ovo udruženje.

Voditelj današnje svečane akademije: Amir Hadžić.

_DSC0640

_DSC0645

_DSC0636

_DSC0613_DSC0612

_DSC0657

_DSC0688

_DSC0659