Načelnik općine Ključ  Nedžad Zukanović potpisao vrijedan Ugovor o izgradnji Sortirne linije za mješani komunalni otpad na deponiji „PEĆI“

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

sdr

 

U četvrtak, 15. marta 2018. godine u Neumu, načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović je potpisao vrijedan projekat za našu općinu. Naime, radi se o izgradnji sortirne linije za mješoviti komunalni otpad na deponiji Peći.  Na ovom projektu Općina Ključ je radila oko godinu dana uz nesebičnu podršku firmi ENOVA d.o.o. i Saraj inženjering  d.o.o. te uz podršku firme CMSR (Centar za međunarodnu saradnju i razvoj)  iz Slovenije kao glavnim investitorom u ovom projektu.  Kako bi došlo do implementacije ovog projekta Općina Ključ je ranije preduzela sve radnje, odnosno pribavila saglasnosti za implementaciju navedenog projekta.

Općinsko vijeće je nakon održane prezentacije vijećnicima na  sjednici Općinskog vijeća od strane gospodina Mahira Hadžiabdića iz firme Enova d.o.o. u mjesecu februaru 2018. godine,  donijelo Odluku o uključivanju u projekt i za isti je dalo punu podršku.

Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je Općini Ključ dostavilo Pismo podrške za implementaciju projekta za sanaciju deponije „Peći“, a koje je u skladu sa Strategijom zaštite okoliša i Strategijom za upravljanje otpadom.

Cilj projekta je sortiranje skupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada za odlaganje na postojećoj deponiji „Peći“. Glavni akcenat u projektu je stavljen na slovenačkim tehnološkim rješenjima kod najvećeg mogućeg udjela slovenačke opreme i znanja, obučavanju te osposobljavanju radnika za prihvatljivu ekološku i ekonomičnu proizvodnju te održavanje sistema kao i na kontinuiranom radu te trajnom trendu za zaštitu okoline na sortirnoj liniji nominalnog kapaciteta 3t/h.

Partneri na projektu su:

RESA-INVEST, Slovenija

RIKO EKOS, Slovenija

HIDROINŽENJERING, Slovenija

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović ističe svoju zahvalnost posebno CMSR-u iz Slovenije i gospodinu Gašpar Ježu,  koji su prepoznali važnost ovog projekta za općinu Ključ i koji su nam ponudili svoju pomoć odnosno donaciju za izgradnju sortirne linije. Također su naveli da je ovo tek jedan od većih projekata koji će implementirati u Ključu.

Pored CMSR-a iz Slovenije, posebno bih istakao svoju zahvalnost Enova d.o.o. i gospodinu Mahiru Hadžiabdiću  te firmi Saraj inženjering d.o.o. iz Sarajeva koji su bili dio kompletnog projektnog tima i koji će i dalje raditi na njegovoj implementaciji, zatim Federalnom ministarstvu turizma i okoliša na podršci za implementaciju projekta, a nadam se iskreno i da će Unsko-sanski kanton prepoznati važnost istog i podržati ga finansijski do samog završetka, kazao je načelnik Zukanović.

sdr