Projekt “Građanin” i učenice MSŠ Ključ posjetile načelnika općine Nedžada Zukanovića

posted in: Arhiva | 0

IMG-e323f6a8ca181d3cf0691ba945f5d1ec-V

Učenici trećeg razreda gimanazije MSŠ “Ključ” kao temu za “Projekat Građanin” izabrali su problem konzumiranja nargile maloljetnih osoba. Istražujući ovaj problem, došli su do poražavajućih rezultata: da sve više maloljetnika (počevši i od 10 god) skoro svakodnevno konzumiraju nargilu s tim da nisu svjesni niti su informisani o brojnim štetnim posljedicama konzumiranja nargile: glavobolja, ovisnost, agresivnost, ošamućenost, neraspoloženje. Najveći utjecaj se odnosi na mozak i pluća ljudi. Obratili smo se nadležnim institucijama koji su nas podržali u incijativi za dopune i izmjene postojeća tri zakona a to su: Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, Krivični zakon BIH, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.

U okviru ovih zakona kojim bi se NARGILA– proglasila legalnom drogom kao što su i alkohol i cigarete, samim tim bi se i nabavljanje, korištenje, prodaja nargile bili obuhvaćeni zakonskim propisima.

Kao i svakoj sekciji CIVITAS koje iz svih škola s područja općine Ključ posjećuju općinskog načelnika i MSŠ Ključ i članovi projekta “Građanin” su dobili punu podršku općinskog načelnika u implementaciji svojih aktivnosti i projekata.