Susret mladih u Minhenu

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu je 31.3.2019. godine održan Susret mladih iz iseljeništva u Njemačkoj čije teme su bile doprinos mladih izradi Okvirne strategije saradnje sa iseljeništvom i uvezivanje mladih u Njemačkoj.

Skupu je prisustvovalo preko 70 učesnika iz iseljeništva, diplomatsko konzularnih predstavništava BiH u Njemačkoj, te predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH,  Ministarstva vanjskih poslova BiH i Međunarodne organizacije za migracije.

Na sastanku je razgovarano o mladima BiH porijekla u Njemačkoj, njihovoj organizovanosti i umreženosti, aktivnostima koje provode, kao i potrebi razvijanja veza i saradnje sa institucijama u BiH, kao i saradnje sa mladima u Bosni i Hercegovini.

Prezentirane su i aktivnosti na izradi Okvirne strategije saradnje sa iseljeništvom,  interaktivni web portal za iseljeništvo, pokrenuti projekti prema iseljeništvu, kao i mogućnosti uključivanja iseljeništva u razvoj Bosne i Hercegovine kroz transfer znanja, investiranje i druge načine.

Mladi su tokom susreta dali niz konstruktivnih prijedloga za uključivanje u tekst nacrta Okvirne strategije saradnje sa iseljeništvom, kao i za dalji razvoj saradnje, među kojima su prijedlozi za uspostavu programa razmjene mladih iz Njemačke i BiH, organizacija kulturnih manifestacija u Njemačkoj, organizacija redovnih godišnjih susreta sa iseljeništvom u svim diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH, otvaranje komore poduzetnika u iseljeništvu u Njemačkoj, redovno informisanje iseljeništva u Njemačkoj vezano za mogućnost dvojnog državljanstva, upisa djece u državljanstvo BiH i matične knjige, kao i druge relevantne statusne informacije, ažuriranje informacija na zvaničnim web stranicama institucija,  generalno unapređenje informisanja i kanala komunikacije sa iseljeništvom, kao i drugi prijedlozi.