Čestitka načelnika Zukanovića povodom međunarodnog Dana mladih

posted in: Arhiva | 0

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. augusta, s ciljem da se skrene pažnja međunarodne zajednice na pitanja i probleme mladih.

Ideju za Međunarodni dan mladih predložili su 1991. mladi ljudi koji su se okupili u Beču na prvom zasjedanju Svjetskog foruma mladih Ujedinjenih naroda. Forum je preporučio da se proglasi Međunarodni dan mladih, u svrhu prikupljanja sredstava i promocije, kako bi se podržao Fond za mlade Ujedinjenih naroda u partnerstvu s organizacijama mladih.

Godine 1998. na prvoj sjednici Svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade, kojoj je domaćin bila Vlada Portugala u suradnji s Ujedinjenim narodima, usvojena je rezolucija kojom se 12. august proglašava Međunarodnim danom mladih.

Tu je preporuku naknadno potvrdila pedeset i četvrta sjednica Opće skupštine, u svojoj rezoluciji “Politike i programi koji uključuju mlade” (17. decembra 1999.).

Imajući u vidu da su mladi budućnost svake zemlje, pa tako i naše divne Bosne i Hercegovine, a posebno budućnost naše male sredine.

Koristim se prilikom da u svoje ime i u ime uposlenika Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Ključ svim mladim ljudima u Ključu, Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu čestitam 12. august Međunarodni dan mladih.

Budite nam i dalje u ovim vremenima svijetla zvijezda vodilja!

OPĆINSKI NAČELNIK

Nedžad Zukanović, prof.