Otvoreni sastanak Općinskog načelnika Zukanovića sa udruženjem poljoprivrednika “Ključka dolina” iz Ključa

posted in: Arhiva | 0

sdr

Danas je Načelnik općine Ključ, Nedžad Zukanović održao otvoreni sastanak sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika “Ključka dolina”, a na osnovu ranijeg dolaska poljoprivrednih proizvođača iz Humića zbog nastale suše u ovim ljetnjim mjesecima. Naime, iskazana je potreba da se zaštite usjevi kojih je ionako ostalo veoma malo, jer pored suše tu su i štetočine koje ulaze u usjeve poput divljih svinja. Zbog ovoga, sastanku je prisustvovao i predsjednik lovačkog udruženja “Srna-Grmeč”, Adil Šehić s kojima su poljoprivredni proizvođači dogovorili način rješavanja njihovih problema.

Ono što je veoma bitno i što je proizašlo na ovom sastanku jeste da su ključki poljoprivrednici zauzeli JEDINSTVEN STAV u kojem pozivaju Državno, Kantonalno i Federalno ministarstvo poljoprivrede da izađu na teren i utvrde nastale štete koje iznose po procjenama oko 70 %, dok su kod nekih poljoprivrednih proizvođača štete nastale sušom i do 100 %.

Ljudi čuvaju svoje usjeve ili bar ono malo što je od njih ostalo te vrše navodnjavanja koliko je moguće, jer nedostatak vode u pojedinim mjesnim zajednicama je itekako evidentan. Načelnik općine Ključ je dao punu podršku poljoprivrednim proizvođačima te je istim pomogao onoliko koliko je to bilo u njegovoj mogućnosti, a poljoprivrednici su čak iskazali da im je on pomogao i više nego što su očekivali. Općina Ključ će razmotriti ovu problematiku i pokušati iznaći mogućnosti za dodatnu pomoć poljoprivrednicima koje je pogodila suša.

Bitno je napomenuti da je načelnik Zukanović istakao da će proizvođače malina podržati sa 0,10 feninga po kilogramu predate maline otkupljivačima.

Poljoprivrednici da bi opstali traže da im Federacija isplati zaostala dugovanja  te da imaju razumijevanja i za ovu populaciju kako bi se mogli pripremiti za predstojeću zimu i sanirati nastale štete, istakli su u svom stavu.

Stoga, pozivamo sve državne, federalne i kantonalne vlade i relevantna ministarstva da ovom problemu pristupe ozbiljno i pomognu ne samo ključkim poljoprivrednicima, već svima u Bosni i Hercegovini kojima je upravo poljoprivreda jedini izvor porodičnih prihoda i da se ozbiljno pozabave novonastalim problemima, istakli su iz Udruženja poljoprivrednika “Ključka dolina”.

dig

dig