Karate klub Omladinac proslavio 40 godina postojanja

posted in: Arhiva | 0

Karate klub Omladinac ovog četvrtka u Sanici je obilježio svoj četrdeseti rođendan zajedno sa velikim brojem saničana, simpatizera ovog kluba i predstavnika javnog-političkog miljea našeg grada. Oko četrdeset članova kluba, omladine i djece su u jednoobraznoj kimono opremi domaćoj publici predstavili su izvođenje kata te simulacije borbi. Karate klub Omladinac prije četrdeset godina osnovan je od strane grupe entuzijasta i sarajevskih studenata. jedan od njih svakako je Senadin Bećirbegović, tadašnji student a danas inžinjer mašinstva, koji trenutno boravi i radi u Švedskoj.

”Osnivač sam karate kluba od prije četrdeset godina. Osnovali smo ga isključivo iz ljubavi prema Sanici i prema omladini Sanice. Nas četiri-pet smatrali smo da bismo trebali uvesti, oformiti karate klub i krenuli smo kako smo krenuli. Trenirali smo iza škole, na livadi, nismo imali ništa drugo. Jedini sam ja tad imao kimono i nekakav žuti pojas. Dolazilo se iz Sarajeva, sjedne se u autobus u jedanaest naveče, dođe se ujutro, održi se par treninga i vrati se opet naveče u Sarajevo. Kao studenti nastojali smo to raditi i imali smo vremena. Poslije toga, registrovani smo u republičku karate ligu. Napravili smo jednu malu salu u starom Domu kulure za treniranje. Veliku smo salu imali kasnije u osnovnoj školi, što nam je bila velika pomoć. Djece i omladine dolazilo je sve više i iz godine u godin bili smo sve jači. Bilo je mnogo i sportskih uspjeha a samim tim što smo u ono vrijeme bili u republičkoj ligi bili smo veoma cijenjeni. Bili smo cijenjeni i kao sudije i kao takmičari. Ovaj događaj danas ne može se opisati, kakav je to osjećaj, naježim se kada znamo da imamo iza sebe četrdeset godina, to su velike godine. To je za pohvalu da smo se održali u svim teškim prilikama i prije rata i poslije rata uprkos financijskim poteškoćama” – kazao je Senadin Bećirbegović osnivač karate kluba.
 
Karate klub Omladinac je u ovih četredeset godina iznjedrio mnoge majstore karate. Danas klub ima oko osamdeset aktivnih članova a klub uspješno funkcionira ponajviše zahvaljujući entuzijazmu i angažovanosti Mujage Selmana.
 
”Zahvaljujem se svima koji su pomogli i uveličali naših četrdeset godina. Zavrednjuju to prvenstveno roditelji i djeca, Sportski savez općine i Načelnik općine Ključ i naša dijaspora koja misli na nas. Karate klub Omladinac ima najbolju vezu, tijesnu vezu sa dijasporom, ne znam ni sam kako smo to postigli. Ovo je početak nečeg novog, na grudima naših takmičara i dalje će se sjajiti medalje i dalje ćemo svjetlati obraz Sanice, odnosno, općine Ključ, odnosno Kantona i države Bosne i Hercegovine” – izjavio je Mujaga Selman.
 
Klub je u toku proslave uručio i zahvalnice brojnim pojedincima i ustanovama za doprinos u razvoju karate sporta na području općine Ključ. Čestitku u povodu ovog značajnog jubileja za KK Omladinac uputio je i općinski načelnik Nedžad Zukanović.
 
Ovo je jedan svečani trenutak Mjesne zajednice Sanica ali ne samo u Sanici već i u Ključu. Ključ pored svih svojih ljepota, saničke doline, rijeke Sanice i njenog izvora Sanica ima i ovu ljepotu, vrijedno sportsko udruženje, Karate klub Omladinac koji slavi četrdeset godina. Ove godine imali smo i proslavu 90 godina NK Ključa, evo sad i 40 godina Karate kluba Omladinac koji je nizao rezultate i uspjehe ne samo sad u Bosni i Hercegovini već i u bivšoj Jugoslaviji. Karate klub Omladinac je uspješan klub. Mi im čestitamo na ovoj masovnosti koju imaju, na rezultatima koje postižu i želim im još više sreće i uspjeha i u narednim takmičenjima – kazao je načelnik Zukanović”.

 

Prilog: Radio Ključ