Općina Ključ učestvuje u projektu vrijednom 14,3 miliona KM

posted in: Arhiva | 0

Općina Ključ je zajedno sa još 12 općina u našoj zemlji izabrana u projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH)” vrijedan 14,3 miliona KM. Projekat ima za cilj da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva, a mjesne zajednice koje su odabrane za učešće u našoj općini su Ključ, Velagići, Humići, Sanica, Krasulje i Biljani.

Upravo tim povodom u Organu uprave Ključ danas je upriličena prezentacija aktivnosti ovog projekta od strane predstavnika UNDP koji i provodi projekat Majde Ganibegović, projekat menadžerice, Goran Vukmira, šef regionalne kancelarije UNDP Banjaluka i Diane Šilić, terenskog službenika. Sam proces aplikacije je bio izuzetno zahtjevan i obiman i iz tog razloga upućujemo iskrene čestitke općini Ključ na odlično urađenom poslu – kazala je Majda Ganibegović, projekat menadžerica koja je prisutnima i predstavila cjelokupan projekat sa posebnim osvrtom na našu općinu.

S obzirom da je jedan od  ciljeva projekta unapređenja rada mjesnih zajednica prezentaciji su prisustvovali i sekretari mjesnih zajednica naše općine koji će direktno učestvovati u realizaciji projektnih aktivnosti.

Tokom prezentacije načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović je istaknuo da su mjesne zajednice veoma bitni faktori naše lokalne zajednice te da je neophodno i dalje raditi na njihovom razvoju i unapređenju što i jeste jedna od ciljeva ovog projekta. Mi smo do sada zaista ostvarili više nego dobru saradnju sa UNDP, zajedničkim snagama realizirali niz projekata i nosimo jedno pozitivno iskustvo te se i u narednom periodu stavljamo na raspolaganje u realizaciji planiranih aktivnosti ovog projekta –kazao je Zukanović.

Inače projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH)” je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, čija vrijednost iznosi 14,3 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 120 mjesnih zajednica i 20 JLS širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

 

     

Izvor: media-kljuc.ba