Švicarska: Održano najveće okupljanje bh. dijaspore

posted in: Dijaspora | 0

Brojni Bosanci i Hercegovci, prije svega Krajišnici, razasuti širom zemalja Evropske unije, trude se održavati međusobne kontakte i druženja, a godišnja okupljanja, poput onog u švicarskoj Lozani, postala su skoro nepisano pravilo.
Jedinstveno druženje u Lozani na kojem se okupe sve generacije i veliki broj naših građana iz svih dijelova Švicarske pa i susjedne Austrije i Njemačke, prema procjenama je najveće okupljanje bh. građana u dijaspori s najdužom tradicijom.
Tradicija okupljanja Krajišnika i Bosanaca i Hercegovaca u Švicarskoj traje duže od 15 godina.

Skupu se obratio i Adnan Bajrić, predsjednik Udruženja građana Bosanske krajine, koji je pozvao sve Bosance i Hercegovce koji žive u dijaspori da iskoriste svoje znanje i kapacitete te kroz investicije i ulaganja pomognu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. U sklopu manifestacije održan je tradicionalni turnir u malom fudbalu, na koji se ove godine prijavilo više od 100 ekipa iz raznih krajeva Evrope. Odigrana je i revijalna utakmica veterana, a jednu ekipu je predvodio i selektor bh. reprezentacije u fudbalu Mehmed Baždarević.

Izvor: www.klix.ba