Sekcija ”CIVITAS” iz JU OŠ ”Velagići” u posjeti Općinskom načelniku Nedžadu Zukanoviću

posted in: Arhiva | 0

Sekcija ''CIVITAS'' iz JU OŠ ''Velagići" u Velagićima ove godine odabrala je temu i realizirala projekt građanin: "PROBLEM KLAĐENJA I KOCKANJA MALOLJETNIKA." Cilj i svrha ovog projekta je podizanje svijesti kod mladih u cilju prevencije i sprečavanja maloljetnika u igrama na sreću, te da građani shvate ozbiljnost ovog problema i da se zajedno, tj., edukacijom suprostavimo njegovoj rasprostranjenosti. 

Sportske kladionice i igre na sreću sumorna su BH svakodnevnica. Sve je veći broj mladih osoba koje postaju ovisnici o igrama na sreću i odlascima u sportske kladionice. Roditelji svako jutro iz svojih skromnih kućnih budžeta svojoj djeci daju jednu ili više konvertibilne marke za sendvić u školi. Međutim, mladi izigravaju roditeljsko povjerenje i dobiveni novac troše ispunjavajući tikete u sportskim kladionicama, ili dobiveni novac troše i gube kockajući se u automat klubovima. U neposrednoj blizini većine osnovnih i srednjih škola u BiH nalaze se sportske kladionice, koje doprinose većoj ovisnosti mladih u igrama na sreću.

Mladi treba da znaju da se igrama na sreću ne rješavaju financijski problemi i ne donosi zarada. Treba da znaju da se treba truditi da zaradu steknu svojim trudom, a ne da se uzdaju u lahku zaradu putem kocke i igara na sreću.

 

U namjeri da svoju ideju i aktivnosti prezentiraju široj javnosti, učenici su istu prezentirali općinskom načelniku, gospodinu Nedžadu Zukanoviću,  koji nije krio oduševljenje prilikom prezentacije ideje i učeničkog rada.

Roditelji moraju više pažnje usmjeriti na adekvatan odgoj svoje djece, kako ne bi zbog nedostatka vremena i propuštene prilike za odgojem od svoje djece napravili osobe koje su ovisne o klađenju. Nedostatak komunikacije u porodici i stalni manjak vremena za svoju djecu zbog poslovnih obaveza, utječe na slabljenje porodičnih odnosa, što ima lošiji odgoj djece.

Da bi se spriječilo klađenje i kockanje maloljetnika treba osvijestiti roditelje i adolescente o štetnosti i posljedicama istog, te pojačati inspekcijski nadzor kako bi sve kladionice poštovale zakonske propise i odredbe.