ZDRAVSTVO: Održan sastanak u Općini Ključ po pitanju rješavanja problema u oblasti zdravstvene zaštite za stanovnike općine Ključ

posted in: Arhiva | 0

U utorak, 28.03.2017. godine u Općini Ključ održan je sastanak po pitanju "Rješavanja problema u oblasti zdravstvene zaštite sa kojima se susreću stanovnici općine Ključ, a koji se odnose na ostvarivanje prava sekundarne zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama JZU Opća bolnica u Sanskom Mostu i ZU Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Sastanakom je predsjedavao Općinski načelnik Nedžad Zukanović, a prisutni na istom su bili: Ministar zdravstva i socijalne politike USK – Salih Mesić, Aida Blažević – sektor za zdravstvo, Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK – Almin Handanagić, Dr. Mustafa Alagić – Opća bolnica Sanski Most, Almir Kovačević – Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić", Zuhra Dizdarević – pomoćnik direktora Kantonalne bolnice za nemedicinski sektor, Dr. Sabina Kadrić – direktor Doma zdravlja Ključ, Dr. Emil Koljić – Dom zdravlja Ključ, Dr. Behzad Hadžić – Dom zdravlja Ključ, Mirela Grbić i Damir Cerić ispred Opće bolnice Sanski Most, Haris Smajić – Općinski vijećnik, Adem Crnalić – predsjedavajući OV-a i Hamdija Dučanović – v.d. Sekretar OV-a.

Razlog organizovanja ovog sastanka jeste Zaključak Općinskog vijeća općine Ključ koji je donesen na zadnjoj sjednici (III sjednica OV-a od 28.02.2017.) Prethodnih godina više puta su održavani sastanci na ovu problematiku, tj. odnos Kantonalne bolnice Bihać, Opće bolnice Sanski Most i Dom zdravlja Ključ, a cilj je bio da se ostvari bolja saradnja ovih ustanova što bi u dugoročnom periodu omogućilo bolje pružanje usluga pacijentima s područja Ključ jer do sada ovaj problem nije u potpunosti riješen – istakao je Načelnik Zukanović.

Dr. Behzad Hadžić je istakao da ne postoji ni jedna struka na kojoj se vrši veći monitoring kao na zdravstvu, jer je osnovni indikator zadovoljstvo pacijenta i smatra da je potrebno uvesti institut zdravstvene inspekcije, kojim bi se riješilo mnogo problema. Također, Dr. Hadžić je ustanovio da su narušeni kolegijalni odnosi zbog administrativnih autoriteta, te da se uputnice upućene iz Doma zdravlja Ključ vraćaju s omalovažavanjem.

Vijećnik Haris Smajić je istakao da inicijativa koju je pokrenuo na OV-u, zastupa samo interese i mišljenja građana općine Ključ koji smatraju da je dosadašnji Sporazum po njih štetan, i da je cilj da se isti Sporazum revidira, te da pacijenti iz Ključa mogu sami birati u kojoj ustanovi će se liječiti.

Nakon duže diskusije i obraćanja većine prisutnih ustanovljeno je da je potrebno revidirati "Sporazum o određivanju zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa koje će obavljati bolnica Bihać ili bolnica Sanski Most".

Na istom sastanku donesen je Zaključak da se u roku od mjesec dana, tačnije 28.04.2017. godine, Stručni timovi Kantonalne bolnice u Bihaću, Opće bolnice u Sanskom Mostu i Doma zdravlja Ključ pripreme reviziju Sporazuma u smislu da se tačno definišu medicinski tretmani koji će se vršiti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću na osnovu uputnica ljekara iz Doma zdravlja Ključ te da se definišu medicinski tretmani koje će vršiti Opća bolnica u Sanskom Mostu.

Dr. Avdagić se lično obavezao da će koordinirati sastanke i realizaciju ovog zaključka te zamolio da se do realizacije ovog Zaključka ne vraćaju pacijenti iz Kantonalne bolnice Bihać zbog uputnica.