Na prijedlog načelnika Zukanović, vijeće donjelo Odluku o obezbjeđenju sredstava za nabavku vozila za dijalizu i predajnika za Radio Ključ

posted in: Dijaspora | 0

Općinsko vijeće općine Ključ u ponedjeljak je održalo svoju XXII sjednicu na kojoj je razmatran dnevni red od 12 tačaka. Vijećnici su usvojili Odluku o sufinasiranju nabavke sanitetskog vozila u iznosu od 12.000 KM za potrebe JU „Dom zdravlja“ Ključ,odnosno za prevoz hroničnih bubrežnih bolesnika naše općine na dijalizu. Inače akcija prikupljanja sredstava za kupovinu ovog vozila traje već duže vrijeme a članovi Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika su uspjeli prikupiti 11.000 KM. Vlada USK-a je donirala 20.000 KM a ostatak sredstava će odlukom vijećnika općine Ključ biti obezbijeđen iz budžeta općine, odnosno rebalansom budžeta u narednom periodu. Prema riječima Nermine Krivić, koja je i incijator ove akcije nabavka specijaliziranog vozila je od velikog zanačaja za bubrežne bolesnike naše općine koji radi dijalize tri puta sedmično odlaze u Bihać. 

Svoju podršku vijećnici su dali i Odluci o finansiranju nabavke predajnika za Radio Ključ u iznosu od 14.000,00 KM. Radio Ključ posjeduje dva predajnika na Lubici i Ramića Kamenu. Jedan je u potpunosti u kvaru i nije moguće izvršiti njegovu sanaciju dok drugi predajnik djelimično funkcioniše ali je pitanje vremena kada će prestati sa radom s obzirom da se radi o opremi staroj preko 20 godina. Prema riječima Općinskog načelnika informisanje građana je od izuzetne važnost i stoga je neophodno omogućiti nesmestano funakcionisanje ovog preduzeća. Veliki problem smo imali kada su našu zemlju i općinu pogodile katasrofalne elementarne nepogode a mi nismo bili u stanju da im prenesemo osnovne informacije o tome da li je vode ispravna, kakvo je stanje na putevima i općenito stanje na terenu jer Radio Ključ nije zbog kvarova na opremi mogao da emituje program. Do kraja sjednice usvojene su Informacije o uspjehu učenika osnovnih i srednje škole Ključ u učenju i vladanju u protekloj godini gdje je kao najveći problem istaknut smanjen broj upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. Vijećnici OV Ključ su prihvatili i Informacije o stanju zaštite i unapređenju životne sredine i stanju sigurnosti za mjesec august u Ključu.

Prilog: Radio Ključ