Saopćenje za javnost povodom nastupa Direktorice JKP”Rad”d.o.o.Ključ Sanele Draganović u emisiji TVUSK “Razgovor s povodom” 16.12.2014.god.

posted in: Arhiva | 0

S obzirom da je direktorica JKP „RAD“ d.o.o. Ključ dana 16.12.2014. godine u emisiji „Razgovor s povodom“ u programu TV USK dala nekoliko neodmjerenih, ali prije svega  neistinitih „informacija“, a zbog korektnog odnosa prema javnosti i poštivanja prava javnosti da zna istinu o svim društvenim tokovima, a u ovom slučaju prvenstveno javnosti sa područja općine Ključ, Općinski načelnik općine Ključ ističe sljedeće:Odgovarajući na pitanja u vezi sa izvršavanjem komunalnih djelatnosti na području općine Ključ direktorica JKP „Rad“ d.o.o Ključ gospođa Sanela Draganović je u gore navedenoj emisiji, između ostalog, izjavila da ovo Preduzeće u dosadašnjem periodu nije ostvarilo nikakve subvencije od Općine, te da se podrška Općine Ključ prema JKP „Rad“ d.o.o. Ključ svodi na priču, ali iznoseći informacije sa konferencije koja je održana proteklih dana u Sarajevu izjavila je da su zaposleni u općinama nedovoljno zainteresirani za probleme komunalaca i da „zaposleni u općinama sve znaju“!

Da su izjave direktorice u dijelu koji se odnosi na podršku Općine neutemeljene opće poznata je činjenica, ali možda je veći paradoks u tome da osoba koja obnaša javnu dužnost nastupa netaktično i bez imalo mudrosti, kao što je slučaj sa direktoricom našeg komunalnog Preduzeća.
 
Međutim, radi upoznavanja javnosti sa određenim činjenicama naglašavamo da je Općinski načelnik sa saradnicima u posljednje dvije godine od kada je na dužnosti u više navrata posjetio JKP „Rad“ d.o.o. Ključ, te da je više puta primio direktoricu Preduzeća i njene saradnike i uzeo aktivno učešće sa odgovornim licima iz Organa uprave u posljednjim projektima koje implementira JKP „Rad“ d.o.o. Ključ. Općinski načelnik ovom prilikom čestita direktorici, upravljačkim strukturama i zaposlenim u Preduzeću na dobrim rezultatima u oblasti komunalnih djelatnosti. Potvrda dobrog rada jeste i implementacija projekta za selektiranje otpada na području općine Ključ i Sporazum potpisan sa firmom „Ekopak“ iz Sarajeva, ali se u tom segmentu ne smije zanemariti uloga Općine, kao jednog od potpisnika navedenog Sporazuma i jednog od nosioca aktivnosti na ovom projektu. Pored toga, naglašavamo da je Općina u posljednjoj godini obezbijedila sredstva u ukupnom iznosu od 144.000,00 KM (veći dio obezbjeđen za projekat sanacije deponije otpada) samo od donatora sa područja Federacije BiH i uzela učešće vlastitim sredstvima u aktivnostima JKP „Rad“ d.o.o. Ključ, kao što je nabavka određenih sredstava za rad, sanacija i uređenje pristupnog puta prema deponiji otpada „Peći“, općina Ključ, a prije nekoliko dana Općinski načelnik je potpisao Ugovor o implementaciji 60.000,00 KM projektnih sredstava za sanaciju deponije. Činjenica je da JKP „Rad“ d.o.o. Ključ svake godine putem direktnog sporazuma dobija posao zimskog održavanja gradskih ulica preko Ustanove kojoj je općina osnivač, a sve je to rezultat zalaganja Općinskog načelnika i drugih lica odgovornih za taj dio posla. Općinsko vijeće općine Ključ je prije nekoliko mjeseci svojom odlukom bez naknade dodijelilo državno zemljište na korištenje JKP „Rad“ d.o.o. Ključ u svrhu selektiranja otpada, a drugom odlukom sva naša preduzeća i ustanove kojima je osnivač Općina oslobođena su plaćanja naknada po osnovu komunalne takse i sl. Dakle, Općina Ključ ovim subjektima ne propisuje nove namete, jer smo svjesni da su javna preduzeća i ustanove institucije od javnog značaja za našu društvenu zajednicu i u tom smislu dajemo doprinos u cilju jačanja tih institucija.
 
Svjesni smo da ovo nije pravi način komunikacije Općine sa javnim preduzećem kojem je Općina osnivač, ali s obzirom na netaktičan nastup u navedenoj emisiji imali smo potrebu da reagiramo na netačne navode radi upoznavanja javnosti sa pravim stanjem stvari. Nakon sagledavanja stvarnog stanja u ovoj oblasti može se zaključiti da je odnos Općine Ključ prema ovom Preduzeću na izuzetno visokom nivou. 
 
Ističući opredjeljenje za jačanje svih naših institucija, ali i spremnost da budemo nosioci i aktivni učesnici projekata naših preduzeća i ustanova, želimo da ovi subjekti u narednom periodu postižu odlične rezultate u svom radu i da budu primjer drugima, kako u radu, tako i u svojim nastupima prema trećim licima.
 
Dokumentacija koja argumentuje gore navedeno možete pogledati OVDJE, OVDJE, OVDJE.
 
OPĆINSKI NAČELNIK; Nedžad Zukanović, prof.