UP “Ključka dolina”: Pozitivan primjer korištenja revolving fonda

posted in: Arhiva | 0

Udruženje poljoprivrednika „Ključka dolina“ izvršilo je nabavku umjetnog gnojiva i u toku je podjela istog za članove udruženja. Poljoprivrednici koji su naručili umjetno gnojivo, preuzimaju ga u kamp naselju Velagići, gdje udruženje ima i svoju kancelariju. Udruženje je đubrivo nabavilo zahvaljujući vlastitom revolving fondu, kojeg su osnovali uz podršku općine Ključ. Tim novcem Udruženje svake godine kreditira poljoprivrednike u nabavci neophodnog repromaterijala, đubriva ili goriva.

S obzirom da je udruženje direktno nabavilo od dobavljača značajnu količinu gnojiva (oko 100 tona) po povoljnijoj cijeni, na taj način su direktno olakšali svojim članovima u nabavci jeftinijeg gnojiva. Poljoprivrednici su time beskamatno kreditirani uz dobiveni materijal po nabavnoj cijeni, na rate od sedam mjeseci. Revolving sredstva koristi trenutno oko 97 poljoprivrednika a predsjednik udruženja g. Senad Bilajac ističe kako se članovi savjesno služe ovim fondom i na vrijeme vrše njegovu otplatu.
Izjava Senada Bilajca predsjednika udruženja „Ključka dolina“:
Ovome dodajmo da se i Udruženje priključilo inicijativi općine Ključ i općinskog načelnika prof. Nedžada Zukanovića kojom se želi pružiti mogućnost mladim, visokoobrazovanim licima sa evidencije biroa rada da obave pripravnički staž.  S tim u vezi, Udruženje je angažovalo dvoje volontera na periood od godinu dana, inženjera i magistra poljoprivrede koji će ovim biti u prilici da steknu svoje prvo radno iskustvo. Izvor: www.media-kljuc.ba