Protestna vožnja ključkih poljoprivrednika

posted in: Dijaspora | 0

Članovi Udruženja poljoprivrednika Ključka dolina, njih oko šezdesetak, iskazalo je danas svoje nezadovoljsvo protestnom vožnjom traktorima kroz glavnu gradsku ulicu u Ključu. Poljoprivrednici su se zaustavili pred zgradom općine Ključ, gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Nedžadom Zukanovićem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Senad Bilajac upoznao je općinskog načelnika sa zahtjevima koje su poljoprivrednici uputili prema Federalnoj Vladi. 

Jasmin Halilović, potpredsjednik Skupštine kantonalnog saveza poljoprivrednika: 
 

Općinski načelnik prof. Nedžad Zukanović dao je punu podršku poljoprivrednim proizvođačima, koji su, kako je istaknuto, žila kucavica ove Općine i Kantona te da svi moraju imati razumijevanja i dati svoj maksimum u rješavanju problema poljoprivrednika. Načelnik Zukanović je svim učesnicima protesta donirao po deset litara nafte, kako bi im umanjio troškove organizacije protesta te i na taj način podržao opravdane zahtjeve poljoprivrednih proizvođača.
 
Općinski načelnik prof. Nedžad Zukanović:

Podsjetimo da je Savez poljoprivrednika USK-a u koordinaciji sa općinskim udruženjima danas organizirao protestnu vožnju simbolično u „5 do 12“ u svim općinama USK a zbog neuplaćivanja premija od strane Federalne i Kantonalne Vlade. Ukoliko ovi protesti ne urode plodom, poljoprivrednici su za 15. juli najavili i radikalnije mjere. Poljoprivrednici USK već godinu dana nisu primili poticaje sa federalnog i kantonalnog nivoa. Dugovanja sa nivoa kantona prema poljoprivrednicima iznose milion i po maraka dok iz federalnog budžeta dugovanja iznose 50 miliona KM. Izvor: www.media-kljuc.ba