Zahtjevi poljoprivrednika upućeni sa protesta prema Vladama Fedracije i USK-a

posted in: Arhiva | 0

Poljoprivredni proizvođači sa prostora Unsko-sanskog kantona jučer su protestnom vožnjom iskazali svoje nezadovoljstvo spram odnosa Vlade FBiH prema ovoj populaciji. Kašnjenja u isplaćivanju poticaja dovela su do stvaranja višemilionskih obaveza prema poljoprivrednicima koji to više ne žele trpiti.
Protestnu vožnju i okupljanje ispred zgrade Općine održali su i članovi Udruženja poljoprivrednika Ključka dolina a predsjednik Udruženja Senad Bilajac upoznao je općinskog načelnika prof. Nedžada Zukanovića sa Zahtjevima Saveza poljoprivrednika koji su upućeni Federalnoj vladi i Vladi USK-a. Kažu, ukoliko se ne ispoštuju ovi zahtjevi, poljoprivrednici će od 15. jula poduzeti radikalnije mjere i masovnije proteste.

Poljoprivrednici zahtjevaju hitnu isplatu prošlogodišnjih dugovanja poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji sa svih nivoa; Hitno donošenje Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih Budžetom FBiH i USK-a za 2015. godinu.
Ukoliko se u roku odmah a najkasnije u roku od sedam dana ne ispune ovi zahtjevi bit će poduzete radikalne mjere i organizirani masovni protesti 15.7.2015. godine i koji će trajati sve do ispunjenja zahtjeva poljoprivrednika.