Održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu

posted in: Arhiva | 0

U sali Općinskog vijeća općine Ključ danas je predstavljen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu. Održana je javna rasprava, gdje su osim predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave bili prisutni pravobranioci općina Ključ i Sanski Most, te pravnici koji su davali izvjesne sugestije i konkretne prijedloge zakonskih rješenja u izradi Prijedloga ovog propisa.

 

     

Skupština Unsko-sanskog kantona na 18. Redovnoj sjednici, održanoj dana 11.04.2016. godine, usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu i zadužila Ministarstvo pravosuđa i uprave da o usvojenom nacrtu Zakona provede javnu raspravu u roku od 30 dana, sve u cilju osiguranja širih konsultacija.

Imajući u vidu važnost propisa u pogledu njegove primjene u radu kantonalnog i gradskog/općinskog pravobranilaštva, te činjenicu da je proteklo skoro 11 godina od stupanja na snagu Zakona o pravobranilaštvu, pojavili su se brojni razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu. Neki od tih razloga su usaglašavanje Zakona o pravobranilaštvu sa odredbama Zakona o gradu Bihaću, te poboljšanje osnovnog teksta u pravcu jasnog definisanja nadležnosti pravobranilaštva, regulisanje pitanja suspenzije pravobranioca, prava na platu tokom suspenzije, davanje ovlaštenja državnim službenicima za obavljanje poslova iz nadležnosti pravobranioca kada je on spriječen ili ga uopće nema, itd.