Prikupljeno više od 40.000 dolara na Bosaninoj donatorskoj večeri u LA-u

posted in: Dijaspora | 0

Na sedmom humanitarnom okupljanju svih koji vole i podržavaju rad fondacije Bosana u Los Angelesu prikupljeno je ukupno 41.056,90 dolara. Ovaj novac će, kao i sve dosadašnje donacije, biti usmjeren za stipendiranje studenata u Bosni i Hercegovini.

Osnivačica fondacije Senita Slipac Kalamujić za Klix.ba je istakla da je događaju upriličenom 16. aprila u restoranu Bugatta u Zapadnom Hollywoodu prisustvovalo više od 200 gostiju, te da su na aukciji prodati skoro svi ponuđeni predmeti, a 10 donatora pristupilo je programu mjesečnog stipendiranja Bosaninih studenata. Zanimljivo je da su se među gostima našli i legendarna glumica Mira Furlan i mladi, u Hollywoodu vrlo uspješni, glumac Edin Gali, inače rođen u Bužimu. "Sedmo okupljanje, nije šala! Počašćeni smo i zahvalni svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj događaj održi", kazala je Slipac Kalamujić uz poruku koja je i slogan fondacije: "Edukacija sve mijenja“.

Bosana je od osnivanja 2010. godine kroz stipendije i programe profesionalnog usavršavanja omogućila bolju edukaciju 55 studenata. Trenutno pomažu 33 osobe, a značajno je istaći da su svi uposlenici ove fondacije volonteri. Među studentima koje trenutno podržavaju su i stipendista koji pohađa Univerzitet Syracuse u SAD-u, jedan od deset najuspješnijih polaznika Sarajevo Art Academy u posljednjih deset godina, osvajač najprestižnije nagrade za mlade umjetnike u BiH "Zvono", dva studenta generacije, te prvog studenta iz BiH kojeg je primila Royal Airforce College Cranwell Academy. Od 2010. do danas Bosanini stipendisti su odradili više od 20.790 sati obaveznog volonterskog rada. Iako Bosana ima više od 2.000 donatora i pomagača iz cijelog svijeta, samo deset ih je potpisalo sporazum kojim su se obavezali na osiguravanje mjesečnih donacija, što je 502 dolara mjesečno. Međutim, vrijedne volontere to nije spriječilo da dosad organizuju 20 različitih druženja na kojima je prikupljan novac za stipendije širom SAD-a i Evrope, pri čemu su dobili ukupno blizu 100.000 dolara.