Općina Ključ potpisala Sporazum o sufinansiranju projekta za utopljavanje Osnovne škole “Ključ”

posted in: Arhiva | 0

Dana 15. juna 2016. godine u prostorijama Vlade Unsko-sanskog kantona u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko – sanskog kantona upriličeno je potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u svrhu implementacije projekta pod nazivom „Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata Unsko-sanskog kantona“, te Sporazumi o sufinanciranju projekata između lokalnih zajednica Unsko-sanskog kantona i UNDP-a.

Obzirom da su odabrani objekti za ulaganja u 2016. godini i usaglašen modalitet za njihovo sufinansiranje, ukupna vrijednost danas su potpisanih sporazuma iznosila je 1.275.000 KM, a sufanciranje je dogovoreno u omjeru od 33% za svakog od potpisnika.

Sporazum je ispred Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša potpisao ministar Tahir Nuhić, a ispred UNDP zamjenica Rezidentne predstavnice u BiH Zahira Virani.

Općina Ključ je ovom ministarstvu aplicirala s projektom energetske efikasnosti u Osnovnoj školi "Ključ", tako da će i ova škola u našoj općini nakon Mješovite srednje škole u Ključu i Osnovne škole u Sanici biti sanirana kako bi došlo do uštede energenata i smanjenja potrošnje istih. Planirano je da se izvrši zamjena postojeće stolarije na školi koja je dotrajala, te krov. Ovim projektom općina Ključ pokazuje da je spremna poboljšati uslove rada nastavnika i učitelja, te adekvatno pohađanje nastave naših najmlađih stanovnika i da će Općina Ključ i dalje nastojati s rješavanjem prioritetnih projekata u obrazovnom sektoru, a koji su predviđeni i Strategijom razvoja općine Ključ 2014-2023., kazao nam je Općinski načelnik, Nedžad Zukanović.

Ovo je bila prilika da ministar Tahir Nuhić podsjeti na dosadašnje aktivnosti Ministarstva u ovom sektoru, podsjetivši na brojne projekte koji su implementirani iz oblasti enegijske efikasnosti, koji su prvenstveno imali za cilj smanjenje potrošnje energenata što će za rezultat imati uštedu u Budžetu Unsko-sanskog kantona, smanjeno korištenja fosilnih goriva i ublažen proces globalnog zatopljenja putem reducirane emisije CO2 i drugih štetnih plinova u atmosferu i na taj način dat doprinos zaštiti okoliša, povećanje energetske održivosti objekta kroz trajnost, kvalitetu i produžen životni vijek, kao i unaprijeđenje implementacije federalnih i kantonalnih zakona i podzakonskih akata o prostornom uređenju i građenju kojima su definisani načini uštede energije, toplinska zaštita, te energetska svojstva koja mora posjedovati građevina.