Otvoren Društveni centar u MZ Sanica u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”

posted in: Arhiva | 0

Ključ, 24.4.2017. – U ponedjeljak 24.4.2017.godine, u MZ Sanica otvoren je društveni centar u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Zajedničkim sredstvima UNDP-a, Općine Ključ i mjesne zajednice u iznosu od ca. 20.000,00 KM završena je adaptacija zgrade i vanjsko uređenje, te uređenje prostorija kancelarijskom i informatičkom opremom.

Društveni centar je otvoren na korištenje građanima i udruženjima sa cijelog područja općine Ključ. Načelnik općine Ključ izjavio je sljedeće:

"I danas se lijepe stvari dešavaju na području općine Ključ odnosno u njenim mjesnim zajednicama. Danas prisustvujemo otvaranju Društvenog centra u mjesnoj zajednici Sanica koji je u sklopu projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" u potpunosti renoviran i opremljen i koji će služiti za korištenje svim mještanima Sanice, ali i građanima općine Ključ. S nama su danas i predsjednica mjesne zajednice Sanica i članovi Savjeta mjesne zajednice i oni svjedoče svim našim projektima koje implementiramo u ovoj mjesnoj zajednici. Posebno me raduje činjenica da se ovaj centar može svakodnevno koristiti. Upravo smo čuli jedan od prijedloga da ovaj društveni centar može služiti i za održavanje bar jedne sjednice Općinskog vijeća Općine Ključ, i zašto ne podržati takvu ideju. Raduje me i činjenica da je ovaj društveni centar namjenjen i ostalim mejsnim zajednicama s područja općine Ključ koji možda u planu imaju da neke od svojih aktivnosti sprovode u MZ Sanica te će im ovaj centar itekako dobro poslužiti. Ovdje želim istaknuti dugogodišnju suradnju s UNDP-om koji stvarno podržavaju naše aktivnosti, projekte koje mjesne zajednice u okviru istog ovog projekta upućuju prema UNDP-u i koji su u većem dijelu i odobreni za finansiranje. Naš zajednički cilj je upravo zajednički rad svih aktera u svim mjesnim zajednicama u izgradnji boljeg i ugodnijeg prostora za svakodnevni život".

Ključevi novootvorenog društvenog centra načelnik Zukanović je uručio predsjednici mjesne zajednice Sanica, Bejhi Kurtić, koja se ovom prilikom zahvalila načelniku Zukanoviću, UNDP-u i svim akterima koji su učestvovali u rekonstrukciji društvenog doma i koja se nada da će korištenje društvenog doma od strane građana biti svakodnevno s različitim aktivnostima i edukacijama.

     

„Novootvoreni Društveni centar će služiti kao adekvatan prostor za organizaciju i implementaciju kulturnih, društvenih, društveno poduzetničkih programa i aktivnosti. Centar je jedinstven prostor u ovoj sredini, usmjeren na zadovoljavanje potreba i pružanje mogućnosti prvenstveno građanima, te udrugama čime se doprinosi boljoj kvaliteti života u lokalnoj zajednici“, kazala je Majda Ganibegović, UNDP BiH voditeljica projekta.

Građani se raduju aktivnom korištenju lokalne udruge za aktivnosti udruženja, nevladinih organizacija, radionica za djecu, seminara, edukacija, projekcija, te slobodno vrijeme za korištenje prostora, druženja, sastanaka, prezentacija, foruma, i slično.

Ovo je jedna od aktivnosti u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.