Novi pregled bosanskih ratnih izbjeglica na tržištu rada i u obrazovnom sistemu u Danskoj

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0
Oko 17.000 bosanskih ratnih izbjeglica nastanilo se u Danskoj sredinom 1990-ih. Danas, cca. 13.500 ih je još u zemlji. Postoji velika razlika između načina na koji različite starosne grupe rade na danskom tržištu rada, pokazuju nove brojke iz Ministarstva za imigraciju i integraciju.

Bosanske izbjeglice koje su došle u Dansku kao djeca jednako su zaposlene kao i njihovi danski vršnjaci. 69 % bosanskih izbjeglica u dobi od 20-29 godina radilo je u novembru 2016. godine. Među Dancima koji su bili vršnjaci, udio zaposlenosti bio je isti.

Slika se znatno razlikuje kada se radi o starijim grupama bosanskih izbjeglica. Što su izbjeglice bile starije po dolasku u Dansku, veća je razlika između njih i osoba danskog porijekla u istoj starosnoj grupi koje su zaposlene. Najveća razlika vidljiva je među bosanskim izbjeglicama starosne dobi od 50-64 godine, gdje je 32 posto bilo zaposleno 2016. godine, dok je broj vršnjaka sa danskim porijeklom bio 75%.

Ako pogledate obrazovni prostor, bosanske izbjeglice su obično završile duže obrazovanje od Danaca kada su u dobi od 20 do 29 godina. Statistika pokazuje da je 26 posto bosanskohercegovačke omladine završilo obrazovanje na bachelor nivou, dok je 11 procenta bosanskohercegovačke omladine završilo obrazovanje akademskog nivoa. Dok je brojka za Dance u istim godinama respektivno 15 procenata i 5 procenta. Bravo omladino! 

Činjenice

Bosanske ratne izbjeglice definirane su kao imigranti porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su došli u Dansku u periodu 1992-1996. Potomci bosanskih ratnih izbjeglica, tj. djeca bosanskih ratnih izbjeglica rođenih u Danskoj nisu uključena u popis. Izjava se zasniva samo na bosanskim izbjeglicama koje su i dalje boravile u Danskoj od. 1. januara 2018.