Pokrenuta analiza stanja u privrednim i drugim subjektima na području općine Ključ povodom pandemije koronavirusa (COVID – 19)

posted in: Arhiva | 0

Nakon donošenja Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID – 19) na području Federacije BiH i Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području Federacije Bosne i Hercegovine, Jedinstveni općinski organ uprave općine Ključ i Udruženje privrednika „Ključ“ su pokrenuli aktivnosti u cilju sagledavanja posljedica u privrednim i drugim subjektima kako bi sačinili evidenciju registrovanih firmi kojima je zabranjen rad u cjelosti kao i onih kojima je djelimično zabranjen rad te sačinili spisak sa brojem zaposlenika koji rade, onih koji trenutno ne rade, nalaze se na birou kao i procjene finansijskih šteta tokom pandemije koronavirusa.

Predstavnici navedenih subjekata su do sada obišli većinu firmi i pored navedenih pitanja, razgovarali i o tome da li poslodavci namjeravaju smanjivati broj zaposlenika i kako će se dalje ponašati u nastaloj situaciji.

Preliminarni rezultati nam kazuju da je 127 firmi (subjekata) obustavilo rad, odnosno da trenutno ne radi 407 zaposlenika. Od tog broja je 164 u oblasti obrazovanja i kulture, a 243 u djelatnosti obrta, privrednih i ostalih subjekata.

266 obrta, privrednih i ostalih subjekata nisu obustavljali rad, a značajno je kazati da se 60% anketiranih izjasnilo da neće smanjivati broj zaposlenika, 21% da hoće smanjivati broj zaposlenika, a 19% je bilo neodlučno, odnosno izjasnilo se da će se ponašati u skladu kako se situacija bude razvijala.

Kada je u pitanju promet, najveći broj firmi se izjasnio da je promet smanjen za 50%, slijede firme koje nisu ostvarile nikakav promet, potom one koje nisu bitnije osjetile pad prometa, a onda firme sa različitim iznosima procenta smanjenja prometa.

Svi sudionici razgovora su potpuno svjesni situacije uzrokovane pandemijom kao i uloge i mogućnosti organa uprave i složni su u tome da veću pomoć kroz različite vidove možemo očekivati od viših nivoa vlasti, prvenstveno od federalnog nivoa.

Ovim radnjama Jedinstveni općinski organ uprave općine Ključ i Udruženje privrednika „Ključ“ žele stvoriti bazu podataka koja će biti osnova za zajedničko djelovanje u cilju ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa i za buduće zajedničke aktivnosti.