Historijski trenutak za bosansku zajednicu u Velikoj Britaniji

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

Doživjeli smo da se jedna kuća u Birminghamu zove Bosanskom kućom, kućom u kojoj su svi dobrodošli i dočekani sa bosanskohercegovačkim duhom 

I konačno je stigao taj dan. U nedjelju, 25. novembra, okupio se veliki broj zvanica, Bosanaca i Hercegovaca, predstavnika različitih britanskih organizacija, te počasni gosti i predstavnici Velike Britanije, zemlje u kojoj su bh. građani pronašli utočište u ratnom periodu, sa namjerom da prisustvuju historijskom momentu, svečanom otvorenju Bosanske kuće u Birminghamu.

image

Nakon dugo godina, BH UK Network je dobio nove, veće i ljepše prostorije za svoj kulturni rad na očuvanju bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Doživjeli smo da se jedna kuća u Birminghamu zove Bosanskom, kućom u kojoj su svi dobrodošli i dočekani sa bosanskohercegovačkim duhom.

​Prostorije Bosanske kuće su u popodnevnim satima bile ispunjene toplinom, tradicijom, igrom, pjesmom te uveliko poznatim bosanskohercegovačkim ponosom.

​Svečanost otvorenja Bosanske kuće uveličana je prigodnim programom. Ovom prilikom imali smo i crveni tepih, tako da su svi prisutni mogli i na taj način ovjekovječiti uspomenu na ovaj interesantan dan. Programu je prethodila topla dobrodošlica uz organizovani ručak. Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine te himne Velike Britanije, uvodna riječ dobrodošlice pripala je Zaimu Pašiću, predsjedniku BH UK Networka, koji je uz čestitke izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom događaju od važnosti za sve Bosance i Hercegovce na Ostrvu.

image

​Predsjednik Pašić je zahvalio mnogobrojnim organizacijama koje već više od dvije decenije pomažu i podržavanju rad bh. zajednice na Ostrvu. Posebno je zahvalio dr. Anesu Ceriću i prijateljima iz bh. zajednice u Birminghamu na izuzetnom angažovanju oko izgradnje i uređenja Bosanske kuće. Kratki pozdrav uputio je i dr. Azmi Waqar OBE, predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica”.

​Iskoristio je priliku da zahvali BH UK Networku i članicama Networka za saradnju i pomoć u vezi sa obilježavanjem godišnjice genocida u Srebrenici te na taj način doprinose da se najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata ne zaboravi. Imao je priliku istaknuti uspjeh bh. zajednice u Velikoj Britaniji, na što je posebno ponosan.

​Potom se publici obratio dr. Anes Cerić, menadžer BH UK Networka koji je ukratko prezentovao historijat i rad BH UK Networka, krovne organizacije za sve bh. asocijacije u Velikoj Britaniji, te proces izgradnje i renovacije Bosanske kuće, sjedišta BH UK Networka.

image

​Mirsad Solaković, bh. glumac i pisac, svojim govorom je emotivno dotakao publiku.

– Želim zahvaliti Britancima za davanje druge šanse u životu, za pružanje utočišta u Velikoj Britaniji u kojoj smo pustili korijenje. Također, važno je istaći vladinu podršku i podršku mnogih organizacija, najprije Lutrije Velike Britanije, koji su pomogli da Bosanska kuća oživi. Upravo u ovim prostorijama vikendom djeca imaju mogućnosti biti i osjećati se Bosancima i Hercegovcima. Zbog toga mogu slobodno reći da Bosanska kuća pripada najviše djeci, te svim budućim bh. generacijama, rekao je Solaković.

​Svečanosti je prisustvovala i Meliha Bašić, savjetnica Ambasade BiH u Londonu. Gostima se obratila riječima zahvalnosti i ponosa. Istakla je važnost integracije bh. građana u Velikoj Britaniji, ali istovremeno govorila i o tradicionalnim vrijednostima i kulturi koje bi trebalo sačuvati od zaborava.

​Učešće u daljem programu bilo je namijenjeno učiteljici Azri Bašić, dugogodišnjoj učiteljici u bh. dopunskim školama u Engleskoj, koja je izvedbom sevdalinke “Moj rodni kraj” uspjela da sve bh. građane vrati u rodne krajeve. Publika je uživala i u dirljivoj poetskoj izvedbi mlade Amine Mekić. Poema koju je sama napisala izazvala je duboke emocije.

​Posebna čast otkrivanja spomen-ploče pripala je lordu Bourne of Aberystwyt, vladinom ministru za vjere. U obraćanju je istakao važnost ovakve manifestacije i kazao da je izrazito ponosan i počastvovan što je upravo njemu pripala čast da svečano otvori nacionalni bosanski centar – Bosansku kuću, kuću u kojoj se svakodnevno družimo, razmjenjujemo iskustva, prolazimo skupa dobre stvari, pružamo podršku, ali i učimo zajedno.

image

– Siguran sam da će Bosanska kuća, kao i na ovom zvaničnom otvaranju danas, ići od snage do snage u srcu lokalne zajednice. Mjesto gdje se svi mogu osjećati dobrodošli, mjesto na kojem lokalna bosanska zajednica dobija potrebnu podršku i mjesto gdje se bosanska kultura zaista slavi. Očigledno je bio veliki timski napor da dođete do mjesta gdje ste danas, i nadam se da ste svi nevjerovatno ponosni na ono što je postignuto sa ovim predivnim centrom zvanim Bosanska kuća. Ovo je historijski trenutak za bosansku zajednicu u Velikoj Britaniji i drago mi je što sam bio u mogućnosti da podijelim ovaj poseban dan s vama. Hvala vam, rekao je Lord Bourne.

​Gosti su imali priliku pogledati dokumentarni film organizacije “Remembering Srebrenica“.

Piše: BOSNIA UK NETWORK

01. December 2018.