OMLADINSKE ORGANIZACIJE DAJU NA RASPOLAGANJE PROSTORIJE ZA NAMJENU KARANTENA

posted in: Arhiva | 0

ORC „ DEKAMERON“  i UOC „KOSMOS“  prostorije omladinskog hostela u kampu Velagići stavljaju na raspolaganje JU Domu zdravlja Ključ i Općinskom štabu civilne zaštite općine Ključ za eventualne potrebe stanovništva općine Ključ tokom epidemije korona virusa – karantena.

Prostorije su dodjeljenje na korištenje i upravljanje omladinskim organizacijama od strane općine Ključ, DEKAMERONU i KOSMOSU, koje su iste kompletno renovirali kroz projekte podržane od strane UNDP BiH Instituta za razvoj mladih KULT i uz sufinansijsku podršku općine Ključ i Vlade USK-a.  Prostor omladinskog hostela ima 220 m² od toga 9 soba, 4 toaleta s kupatilom, kuhinju sa velikom trpezarijom i dva magacina. Također, ove organizacije su u potpunosti renovirale i stavile u funkciju prostor Društvenog centra koji se nalazi odmah neposredno pokraj samog hostela. Društveni centar posjeduje prostor od 170 m² koji isto može biti od značaja u ovoj teškoj situaciji. Kroz inicijativu #SnagaLokalnog koju je implementirao uz podršku #USAID-a, Institut za razvoj mladih KULT po projektnom prijedlogu omladinskog sektora Društveni centar je stavljen u funkciju.

Načelnik općine Ključ g. Nedžad Zukanović i direktor JU Doma zdravlja Ključ dr. Behzad Hadžić obišli su prostorije i konstatovali da iste ispunjavaju tehničke uslove za ove potrebe.

Zbog novonastale situacije ove omladinske organizacije odgodile su svoje projektne aktivnosti, Kosmos je prolongirao Evaluacioni sastanak u sklopu projekta „Building International Bridges”,  a Dekameron Trening kurseve u sklopu projekta “Creativity 4 Change”, tako da prostorije u ovom teškom i neizvjesnom periodu stavljaju na raspolaganje društvenoj zajednici.

Iz omladinskog sektora poručuju da je vrijeme za povećanu društvenu solidarnost i veću saradnju unutar zajednice kako bismo svi zajedno doprinijeli stabilizaciji epidemije korona virusa.

Također, poručuju da se svi trebamo ponašati odgovorno tako da svi zajedno prevaziđemo ove teške trenutke.  Poštujmo naredbe i preporuke stručnjaka sada kada je prevencija najbitnija.

Ostanite kući i krećite se samo i isključivo u nužnim situacijama.