Sa ponosom proslavljena devetnaesta godišnjica oslobođenja

posted in: Dijaspora | 0

Općina Ključ i njeni građani u proteklim danima obilježili su devetnaestu godišnjicu od oslobođenja općine. Petnesti septembar je datum kada su prije devetnest godina jedinice herojskog petog i sedmog korpusa oslobodile ovaj grad od agresora i šire prostore sanske doline i jedan je od najvažnijih datuma u novijoj historiji ovog grada. Centralna svečanost i centralno obilježavanje godišnjice oslobođenja i ujedno Dana općine Ključ održano je u ponedjeljak u večernjim satima na trgu Alije Izetbegovića. Nakon svečane sjednice posvećene Danu općine na kojoj su između ostalog dodijeljena i općinska priznanja,  u poslijepodnevnim satima prema protokolu obilježavanja održane su  ulične trke za djecu svih uzrasta a upriličen je i doček učesnika maratona Bihać-Ključ.

Trke su održane u glavnoj gradskoj ulici, start za manje uzraste bio je kod vrtića a cilj kod Doma kulture dok je start za nešto starije bio od zgrade Općine.
U kategoriji djevojčica predškolskog uzrasta prvo mjesto osvojila je Zec Ema, drugo mjesto Dedić Hana a treće Islamagić Zinajda.
U kategoriji dječaka predškolskog uzrasta prvo mjesto osvojio je Hukanović Amer, drugo Omanović Faris a treće Kablić Ahmet.

Evo redoslijeda po troje prvoplasiranih učesnika po uzrastima:
Kategorija od I do III razreda – dječaci:
1. mjesto Krivić Ernad
2. mjesto Koljić Imran
3. mjesto Draganović Faris
Kategorija od I do III razreda – djevojčice:
1. mjesto Omanović Sajra
2. mjesto Šehić Erna
3. mjesto Domazet Lamija
Kategorija od IV do VI razreda – dječaci:
1. mjesto Hadžić Džafo
2. mjesto Draganović Senadin
3. mjesto Šljivar Mirza
Kategorija od IV do VI razreda – djevojčice:
1. mjesto Gorić Ajna
2. mjesto Subašić Emina
3. mjesto Gromilić Lejna
Kategorija od VII do IX razreda – dječaci:
1. mjesto Halilović Hamza
2. mjesto Bajrić Adis
3. mjesto Zukanović Sandi
Kategorija od VII do IX razreda – djevojčice:
1. mjesto Hamedović Selma
2. mjesto Hadžić Selma
3. mjesto Selman Ema
Srednja škola – dječaci:
1. mjesto Kapičić Almedin
2. mjesto Krantić Almedin
3. mjesto Jukić Amarž
Srednja škola – djevojčice:
1. mjesto Pobrić Ajla
2. mjesto Bosnić Lejla
3. mjesto Šehić Azra
 
Pored uličnih trka za djecu i omladinu ključani su bili u prilici dočekati i učesnike maratona Bihać – Ključ, sada već tradicionalnog maratona kojeg priređuju pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona. Općinski načelnik prof. Nedžad Zukanović je djeci, pobjednicima uličnih trka dodijelio i priznanja u obliku medalja za nastupe u trkama.
Potom je uslijedila centralna svečanost proslave devetneste godišnjice oslobođenja grada Ključa na platou ispred Doma kulture sa bogatim kulturno zabavnim programom. Prisutnima se obratio općinski načelnik prof Nedžad Zukanović, koji je istakao značaj ovog datuma te i ovom prilikom uputio čestitku svim građanima u povodu dana općine. Prisutnim su se obratili još i general Fikret Ćuskić i ratni komadant Amir Avdić. U ime Vlade Unsko-sanskog kantona obratili su se i uputili čestitku građanima Ključa ministar zdravstva Amir Murić i ministar za boračka pitanja Fadil Nuhić. Potom je uslijedio zabavni dio programa a građani Ključa su za proslavu rođendana svog grada počašćeni tortom dugom 19 metara za devetnaesti rođendan grada Ključa. Tortu je priredilla Pekara Šabić a za istu je bilo potrebno utrošiti između ostalog 900 jaja, 30 kilograma brašna i 50 kilograma šećera. Manifestacija je okončana velikim vatrometom iznad platoa doma kulture na oduševljenje prisutnih građana.

 

 
   

Prilog: Radio Ključ