Potpisan Memorandum o međuopćinskoj saradnji

posted in: Dijaspora | 0

Dana 23.02.2016.godine u okviru proslave Dana općine Velika Kladuša upriličeno je potpisivanje Memoranduma o međuopćinskoj saradnji partnerskih općina Velike Kladuše, Sanskog Mosta i Ključa. Prema riječima Općinskog načelnika Nedžada Zukanovića, navedene općine namjeravaju u svrhu unaprijeđenja ekonomskog razvoja pokretanje zajedničkih međuopćinskih inicijativa u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji uz jačanje međuopćinske saradnje s ciljem poboljšanja upravljanja i korištenja raspoloživih poljoprivrednih resursa. 

Također, tri općine će mobilizirati potencijale za privredni razvoj kroz zajedničke projektne aktivnosti i promociju poljoprivrednih potencijala Velike Kladuše, Sanskog Mosta i Ključa.

Primjenom međuopćinske saradnje želi se postići sljedeće:

– Stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta.

– Bolja saradnja u oblasti poljoprivrede vladinog, privatnog i nevladinog sektora.

– Udruživanje privrednih, kadrovskih i tehničkih kapaciteta lokalnih samouprava.

– Udruživanje sredstava u zajedničkim strateškim oblastima  razvoja.

– Stvaranje pretpostavki za veće projekte međuopćinske saradnje.

– Povećanje efikasnosti i efektivnosti lokalnih samouprava.

Ovakav način rada stvoriće brže i konkretnije intervencije, koordinaciju ključnog osoblja i dopunjavanje sa nedostajućim kadrovskim potencijalima što će stvoriti pozitivan efekat sinergije i posmatranje nivoa problema sa lokalnog ka međuopćinskom i regionalnom te na kraju omogućiti razvoj kapaciteta i privlačenje sredstava iz EU fondova.

Da napomenemo i da je do realizacije ovog projekta došlo na osnovu pozitivnih iskustava u dosadašnjem zajedničkom radu sa Švicarskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, UNDP-om i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.