Oživljavanje uloge mjesnih zajednica poboljšat će kvalitet života 300.000 građana u BiH

posted in: Dijaspora | 0

U sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" održan je dvodnevni trening za članove odabranih mjesnih zajednica općina Ključ i Sanski Most, koja je ujedno bila i domaćin seminara. 

Moderator obuke je Elmedin Muratbegović, redovni profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu, istraživač, konsultant ili projekt menadžer u brojnim domaćim vladinim i nevladinim projektima, te aktivnostima međunarodnih organizacija. 

Riječ je o obuci za facilitatora, a to je osoba koja olakšava i pomaže drugima u procesu rasprave o problemima ili nekoj temi usmjeravanjem toka rasprave kako bi se došlo do rješenja ili odgovora unutar grupe. Zadatak rukovodstva mjesnih zajednica je pokretanje i aktiviranje građana na poboljšanje kvaliteta života u svim sferama. Neophodno je sazvati forum građana gdje će se demokratski raspravljati o zajedničkim problemima i transparentno težiti rješenjima. Mole se građani da se odazovu sastanku koji će ubrzo biti održan u njihovoj mjesnoj zajednici i time dati doprinos u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Vrijeme i mjesto održavanja foruma građana bit će naknadno objavljeno.

Inicijativa Vlade Švicarske i Švedske je projekat "Jačanje uloge MZ u BiH" koji će stavljati ljude i njihove potrebe na prvo mjesto, biti vođen potrebama zajednice i inkluzivnošću, biti baziran na dijalogu sa građanima, ostvariti dobru koordinaciju sa relevantnim partnerima i kreirati rješenja i intervencije bazirane na činjenicama.