Potpisan Ugovor o grant sredstvima za jačanje saradnje sa iseljeništvom

posted in: Dijaspora | 0

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac  i Općinski načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović potpisali su Ugovor o dodjeli grant sredstava kojim se potiče saradnja sa iseljeništvom u iznosu od 25.000,00 KM.

U okviru grant sredstava općinama, nevladinim organizacijama i udruženjima za provedbu Strategije u oblasti migracija i azila BiH 2016-2020 dodijeljeno je 150.000 KM za 10 projekata koje će provesti: Općina Bosanski Petrovac, Opština Lopare, Opština Laktaši, Općina Ključ, Grad Doboj, Opština Brod, Općina Kreševo, Razvojna agencija Opštine Čelinac, Karaula Kladanj i Fondacija zajednice Gradačac.

Kroz dugogodišnju saradnju sa iseljeništvom, uočeno je kako je iseljeništvo najviše vezano za mjesta porijekla i da su najspremniji ulagati u razvoj lokalnih zajednica. Kako bi se stvorili povoljniji uslovi za to, potrebno je da općine osnaže kapacitete za saradnju sa iseljeništvom te iniciraju zajedničke projekte.

Vodeći se time, Ministarstvo je grant sredstvima podržalo projekat „Ravoj plasteničke proizvodnje u saradnji sa migrantima“  kojim će biti uspostavljena partnerstva sa dijasporom u oblasti poljoprivrede u vidu sufinansiranja i dodjele 12 plastenika po 100 m2 korisnicima na području naše općine.