U Travniku obilježena 31. godišnjica 312/712 sbbr i 17. VKbbr

posted in: Arhiva | 0

Obilascima šehidskih mezarja, te današnjom svečanom akademijom u Travniku je obilježena godišnjica dvije ratne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

312/712 Slavna brdska brigada i 17. Viteška Krajiška brdska brigada ostavile su neizbrisiv trag na ovim prostorima, a pred kraj rata ponosno su učestvovale u ratnim operacijama Petog korpusa Armije RBiH.

Prethodnih dana obišla su se šehidska mezarja gdje je odata dužna počast najboljim sinovima Bosne i Hercegovine, a na današnjoj svečanoj akademiji posebno je istaknuta činjenica da su ti ljudi za slobodu svih njenih naroda bez razmišljanja položili ono najvrjednije – svoj život.

U velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik prisutnima je ukratko prezentiran ratni put ovih brigada, te je posebno naglašena njihova važnost prvo u odbrani ovih prostora, a onda i u mnogobrojnim ofanzivnim akcijama gdje su u sadejstvu sa drugim jedinicama oslobođene velike površine do tada okupirane teritorije.

Izvor: travnicki.info

Kao i svake godine, obilježavanju Dana državnosti prisustvovao je i Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović te članovi porodica šehida i poginulih boraca s područja općine Ključ.