Uspješno implementiran projekat uređenja oko Starog grada Ključa

posted in: Arhiva | 0

Općina Ključ je uspješno implementirala još jedan projekat koji je podržan od Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Projekat pod nazivom “Uređenje staza i postavljanje zaštitne ograde na Starom gradu” je odobren pred kraj 2023. godine te je nakon provedene procedure izabran izvođač radova i to lokalna firma JKP “RAD”.

Ovim projektom izvršeno je uklanjanje divljeg rastinja na stazama na Starom gradu, postavljena je zaštitna ograda radi lakšeg kretanja prema drugoj diletaciji te su obnovljene klupe i stolovi te kante za smeće.

Na platou kod Turbeta u organizaciji UOC “Kosmos” postavljen je turistički ram za nove fotografije našeg Ključa, a u svrhu promocije turizma i Ključa kao turističke destinacije. Na platou je izvršeno nasipanje prostora šljunkom, obnovljene klupe i postavljene su nove kante za smeće.

U narednom periodu planirana je iluminacija Starog grada i rekonstrukcija rasvjetnih tijela uz put koji su trenutno uništeni.

Načelnik Nedžad Zukanović nije krio svoje zadovoljstvo po okončanju radova te je istakao da zajedničkim radom općinskih službi i lokalnih firmi kvalitet života građana i posjetilaca našoj najpoznatijoj turističkoj lokaciji će biti itekako unaprijeđen i primjer dobre prakse međusobne saradnje. Ovom priliko načelnik Zukanović moli sve posjetioce da vode računa o okolišu i da ne ostavljaju svoje smeće i ostali otpad na ovom području, jer za to postoje postavljene kante za smeće. Također, načelnik napominje da je područje oko Starog grada pod redovnim video nadzorom.

Kako je područje Starog grada Ključa proglašeno Nacionalnim spomenikom ponašajmo se prema istom sa poštovanjem i vodimo zajedničku brigu i o cjelini Stari grad Ključ i o okolišu.

Posebnu zahvalnost Općinski načelnik je uputio direktoru firme JKP “RAD” Muameru Egrliću i njegovim uposlenicima na odličnom i na vrijeme urađenom poslu.