Nastavak saradnje UNDP-a i Općine Ključ – uskoro rekonstrukcija vodovoda Crljeni i Banjica

posted in: Dijaspora | 0

U subotu, 02. avgusta 2014. godine, zadnjeg dana trodnevne zvanične posjete poplavljenim područjima i općinama kojima UNDP pruža pomoć u razvoju kapaciteta i poboljšanju uslova života za bh. građane, gospođa Zahira Virani je posjetila općinu Ključ. U Ključu je  zamjenica rezidentnog predstavnika zajedno sa gospodinom Zukanovićem, načelnikom općine Ključ, najavila  početak radova na obnovi vodovoda u naseljima Crljeni i Banjica, koja su pretrpjela velike štete zbog klizišta nastalih tokom poplava.

Također su predstavljene već dogovorene ILDP aktivnosti dogradnje infrastrukture u industrijskoj zoni u Velagićima, te aktivnosti unapređenja i koordinacije sa dijasporom, koje će se sprovoditi u okviru projekta Migracije i razvoj. Finalizirani su  i planovi za tehničku intervenciju na vodovodnom sistemu Opštine Ključ koja će se bazirati na nedavno urađenoj studiji.

Ukupna vrijednost aktivnosti koje se provode u okviru UNDP-ovih projekata ILDP i Migracije za razvoj, te projekta obnove „Danas za nas“ u općini Ključ je 128.700 KM. 72,423,00 KM za dogradnje infrastrukture u industrijskoj zoni u Velagićima; 66,120,00 KM za  aktivnosti unapređenja i koordinacije sa dijasporom koje će se sprovoditi u okviru projekta Migracije i razvoj; 40,000 KM za instaliranje opreme za detekciju gubitaka u sistemu vodovoda u Ključu; 96,000 KM za rekonstrukciju vodovoda Crljeni; 33,ooo KM za rekonstrukciju vodovoda Banjica.

Većinu sredstava je obezbijedila Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC),  koja je ujedno i  glavni partner projekata ILDP i Migracije za razvoj. Sve projekte koji se sprovode sufinansira i općina Ključ.

Prilog: Radio Ključ