Obilazak šehidskih mezarja povodom godišnjice formiranja 5. korpusa

posted in: Arhiva | 0

U povodu dvadeset i druge godišnjice od formiranja 5. korpusa danas je u Ključu priređena posjeta šehidskom mezarju. Predstavnici organa uprave općine Ključ zajedno sa pripadnicima boračkih populacija iz Ključa i Bihaća te Medžlisa IZ Ključ polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali su počast svim poginulim pripadnicima Armije R BiH. Posjetu centralnom šehidskom mezarju u Ključu organiziralo je Udruženje porodica šehida i poginulih boraca, čiji je predsjednik Emsud Mešić ovom prilikom uputio čestitku svim nekadašnjim pripadnicima 5. korpusa i građanima USK-a u povodu dvadeset i druge godišnjice 5. korpusa. Peti korpus formiran je 21.oktobra 1992. godine, a narod ga je nazvao “Sila nebeska”.

Bio je jedan od ukupno sedam armijskih korpusa, koji su u to vrijeme formirani s ciljem odbrane države BiH. Centralno obilježavanje godišnjice 5. korpusa bit će održano u utorak u Bihaću.

Povodom Dana formiranja 5. korpusa prigodne čestitke uputili su  Općinski načalnik i Predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Ključ :
Svim patriotima, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, te šehidskim i porodicama poginulih boraca, u ime Općine Ključ i u svoje lično ime upućujemo čestitke povodom 22. godišnjice osnivanja 5. korpusa Armije Republike BiH.
Ovo je izuzetna prilika da lično odamo priznanje i zahvalnost svim pripadnicima ovog korpusa, koji su po cijenu vlastitog života branili slobodu, teritorijalnu cjelovitost i suverenost Bosne i Hercegovine.
Neka nam ratna hrabrost, herojstvo, čast i žrtve koje su podnijete za Bosnu i Hercegovinu budu čvrst temelj i snaga u radu za bolji život svih građana Bosne i Hercegovine.
 
      OPĆINSKI NAČELNIK  Nedžad Zukanović, prof.
 
Povodom 21.oktobra Dana formiranja 5.korpusa u svoje ime i u ime vijećnika Općinskog vijeća Ključ upućujemo iskrene čestitke svim pripadnicima ovog korpusa .
Danas, kada obilježavamo 22.godišnjicu formiranja 5.korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, izražavamo ponos na sve njegove pripadnike i pripadnice, ratne vojne invalide i  demobilisane borce koji su svoju hrabrost, patriotizam i požrtvovanost iskazali u ratnim danima  i  koji su po cijenu vlastitog života branili slobodu, teritorijalnu cjelovitost i suverenost Bosne i Hercegovine.
Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo  danas živjeli u slobodi.
 
 
 Predsjedavajući OV  Crnalić Adem