Prema informacijama iz FHMZ u Ključu ne bi trebalo očekivati zemljotrese većeg intenziteta

posted in: Arhiva | 0

Povodom učestale pojave zemljotresa u posljednje vrijeme na području općine Ključ Općinski načelnik prof. Nedžad Zukanović i Armin Čahut šef Služba za civilnu zaštitu,  zaštitu od požara i zajedničke poslove Ključ  posjetili su Federalni hidrometorološki zavod u Sarajevu kako bi  na licu mjesta u nadležnoj instituciji dobili stručne informacije vezano za  zemljotrese  u našem gradu kao i to da li ima mjesta panici među građanima Ključa u narednom periodu, odnosno da li se očekuju veći zemljotresi.

Tokom sastanka predstavnici Federalnog hidrometorološkog zavoda istakli su da imajući u vidu historijsku seizmičnost područja općine Ključ tokom nekoliko predhodnih vijekova prostor općine Ključ okarekteriziran je relativno umjerenim nivom seizmičnosti.  Prema seizmičkim kartama na području općine Ključ ne bi trebalo očekivati zemljotrese većeg intenziteta koji mogu prouzrokovati veću materijalnu štetu na građevinskim objektima , a samim tim niti prouzrokovati opasnost po ljudske živote, odnosno mjesta za paniku među građanima nema mada uvijek treba biti oprezan poručeno je iz FHMZ BiH.

Prema riječima Armina Čahuta Služba za civilnu zaštitu,  zaštitu od požara i zajedničke poslove će nastaviti komunikaciju sa institucijama nadležnim za  ovu oblast i redovno će izvještavati stanovništvo o svim dešavanjima.