Turski biznismen zainteresovan za investiranje u ribnjake u Ključu

posted in: Dijaspora | 0

Predstavnici Turske Fondacije za razvoj odnosa sa BiH „Bigmev“, član odbora Adis Alagić i prof. Samir Muhamedagić posjetili su u petak općinu Ključ. Oni su se sastali sa Općinskim načelnikom prof. Nedžadom Zukanovićem i njegovim saradnicima. Predstavnici Fondacije iznijeli su svoje planove, te namjeru turskog biznismena o investiranju na području ove općine. Upravo je i cilj Fondacije Bigmev jačanje ekonomskih odnosa i uspostavljanje saradnje na nivo na koji to i zaslužuje naša zemlja. 

Planovi su da se na teritoriji općine Ključ investira u ribnjak, ribogojilište, mrijestilište i proizvodni pogon ribe pastrmke za inostrani izvoz proizvodnog kapaciteta od 20.000 tona ribe što bi bilo tri puta više od ukupne trenutne proizvodnje ribe u našoj zemlji. Općina Ključ će pripremiti ponudu više lokacija za ovo eventualno ulaganje u ribnjake do sredine aprila mjeseca za kada je najavljena i direktna posjeta investitora iz Turske koji bi obišao lokacije i izvršio odabir.
Sama Fondacija Bigmev osnovana je prije pet godina od strane Muzaffera Cileka turskog državljanina čiji su roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine.  Cilj je kako je već istaknuto, jačanje ekonomskih odnosa, naše dvije zemlje. Dovodimo investitore u BiH i pomažemo bh. kompanijama i brendovima plasman na tržišta u Turskoj – kazao je između ostalog u predstavljanju fondacije Bigmev Adis Alagić.
Općinski načelnik Nedžad Zukanović zahvalio se na posjeti predstavnicima Fondacije, iskazao lično interesovanje i istakao kako će Općina izaći maksimalno u susret svakom investitoru. Posebno se zahvalio na onome što nude.
Na kraju, gosp. Alagić naveo je i druge vidove saradnje sa Republikom Turske, bratimljenje sa općinama ove zemlje kao i praksu dovođenja investitora i biznismena iz Turske u BiH i naših poduzetnika u Tursku, a spremni su i prirediti posjetu općinske delegacije Ključa sa poduzetnicima Turskoj kako bi se uspostavila što bolja međusobna saradnja. Izvor: www.media-kljuc.ba