Komunikacija sa dijasporom jedan je od ključnih faktora za uspjeh razvojnih projekata

posted in: Dijaspora | 0

Za uspjeh razvojnih projekata na lokalnom nivou komunikacija je jedan od ključnih faktora, zaključeno je na radionici koordinatora za iseljeništvo i predstavnika razvojnih timova jedinica lokalne samouprave (JLS).
Druga dvodnevna radionica općinskih koordinatora za iseljeništvo i predstavnika razvojnih timova pod naslovom „Komunikacija sa iseljeništvom“ zaključena je u četvrtak, 26.03.2015. godine u Sarajevu. Radionica je okupila predstavnike 10 JLS (Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša) koje učestvuju u projektu “Migracije i razvoj”, zajedničkoj inicijativi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ambasade Švicarske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj radionice je poboljšanje razumijevanja potencijala za pozitivan uticaj migracije na razvoj, kroz zajedničko razmatranje relevantnih pitanja, razmjenu iskustava i jačanje međusobne saradnje.

„Projekat će nam omogućiti uvid u nivo saradnje sa dijasporom u pojedinim općinama, kao i razvijenost strateškog planiranja općina s ciljem uključivanja i unaprijeđenja saradnje sa iseljeništvom zarad poboljšanog ekonomskog i društvenog razvoja. U tom smislu, komunikacija je ključ za saradnju sa dijasporom ukoliko želimo da ostvarimo razvojne ciljeve.“ rekla je Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. „Razmjena informacija, ideja i utvrđivanje mogućih vidova saradnje su posebno važni, a izazov predstavlja raspršenost bosanskohercegovačkog iseljeništva širom svijeta.“
 
Učesnici su razgovarali i o modelima saradnje dijaspore sa institucijama, privatnim i nevladinim sektorom u svrhu poticanja razvoja. Predstavljene su dobre prakse iz nekoliko općina, tekuće inicijative, kao i planovi putem kojih se potencijal migracija nastoji staviti u funkciju lokalnog razvoja. Želja je da se kroz ovakve susrete uspostavi mreža predstavnika JLS, koja bi vremenom uključila i druge općine i gradove zainteresirane za pitanje migracija i razvoja.